Marul (Malus communis)

marul

Marul face parte din categoria alimentelor-medicamente, fiind cunoscut ca remediu natural inca din cele mai vechi timpuri.

Merele se pot consuma atat crude, cat si uscate, murate, sub forma de gem, sau chiar si must.

qturista se datoreaza actiunii sale de tonic muscular, tonic al sistemului nervos, antireumatismal, ocrotitor gastric, laxativ, depurativ sanguin, reintineritor al tesuturilor.

In traditia populara merele coapte erau utilizate contra tusei. Astazi marul este utilizat in tratarea:

  • obezitatii (timp de o saptamana se mananca numai mere),
  • tratarea enterocolitelor, afectiunilor bronhice,
  • eruptiilor cutanate,
  • cancerului,
  • asteniei fizice si intelectuale,
  • amigdalitei, anemiei,
  • constipatiei, nervozitatii,
  • insomniilor, convalescentei,
  • cefaleei.

Marul mancat crud curata si albeste dantura. Sucul de mere da o noua tinerete pielii prin revigorarea tesuturilor!!

Siropul de mere este utilizat in special pentru afectiunile copiilor, avand un rol laxativ si pectoral. Ceaiul de mere, baut in cursul zile ajuta in vindecarea bronsitei, afectiunilor intestinale si reumatismului.

Marul crud se recomanda a se consuma cu tot cu coaja, pentru a nu-si pierde principiile active. Acesta este indicat ca laxativ (consumarea dupa cina), in stari febrile, sarcina, anemie, diaree la copii, surmenaj, gastrita, demineralizare, convalescenta.

Alte articole din aceeasi categorie