Sunatoarea (Hypericum perforatum)

sunatoare

Sunatoarea este o planta medicinala foarte cunoscuta pentru actiunea ei antiseptica, astringenta si cicatrizanta asupra organismului uman.

De asemenea, sunatoarea are si o actiune calmanta, dezintectanta si antiinflamatoare (gingival). Sunatoarea mai este cunoscuta sub denumirea populara de pojarnita.

Sunatoarea diminueaza procesele inflamatorii hepatice cronice si intestinale, tulburarile mobilitatii cailor biliare, avand si o actiune antispastica.

Sunatoarea reprezinta un remediu excelent in tratarea si vindecarea hepatitei cronice, hepatitei cronice evolutive, ulcerului gastric, colitei cronice, colecistite

 Ceaiul preparat din tulpinile florifere de sunatoare este foarte eficient pentru tratarea tusei, durerilor de stomac, racelii, afectiunilor ficatului, rinichilor, stimuland totodata si circulatia sangelui.

Ca uz extern sunatoarea este apreciata datorita proprietatii de a calma durerile (bai si cataplasme) si de a cicatriza arsurile (ulei din sunatoare).

Sunatoarea mai poate fi utilizata sub forma de gargarisme pentru tratarea durerilor de dinti si inflamatiilor gingiilor.

Untul de sunatoare preparat din flori de sunatoare si untdelemn este foarte eficient in tratarea taieturilor, ranilor, bubelor, eczemelor, arsurilor.

Ceaiul de sunatoare este utilizat si in cosmetica, astfel compresele cu acest ceai au o actiune stimulatoare pentru tenurile imbatranite si uscate

Important de stiut este ca recoltarea plantei se face de la inceputul infloririi pana in momemtul aparitiei fructelor (in lunile iulie-august).

Galerie poze:

Alte articole din aceeasi categorie