Cum sa aplicam o masca pentru ten?

Ingrijirea tenului trebuie sa ne preocupe pe toti, deoarece acesta reflecta imaginea noastra. Mastile naturale aduc multe avantaje tenurilor: acestea devin mai curate, luminoase, intinerite si netede.

Mastile trebuie aplicate in functie de tipul de ten, astfel:

  • pentru tenurile uscate, lipsite de hidratare se recomanda sucuri de fructe si infuzii de plante: sucul de morcovi, sucul de castraveti, infuzii de coada soricelului, tei, nalba (se prepara un decoct din radacini de nalba), musetel.
  • pentru tenurile grase, se recomanda utilizarea unor masti ce au o actiune astringenta si absorbanta. Masca preparata din fragi si capsuni zdrobiti, amestecati cu zeama de lamaie, hidrateaza si revitalizeaza pielea. Masca de gutuie maruntita (data prin razatoare) are o actiune astringenta asupra tenurilor grase.
  • pentru tenurile cu riduri, masca compusa din fragi, capsuni si piersici zdrobite este foarte eficienta. Aceasta se poate utiliza in doua moduri: se poate folosi zeama rezultata din zdrobirea fructelor ca lotiune, sau tenul se poate freca direct cu fructele.
  • pentru tenurile cu puncte negre se aplica pe fata, o rosie taiata rondele.
  • pentru tenurile acneice se recomanda a se aplica pe portiunile cu probleme felii de portocale.

Pentru ca o masca sa actioneze benefic asupra tenului, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:

  • sa fie ca o pasta moale, fara grunji si sa aiba miros neplacut;
  • sa se intinda uniform pe piele;
  • sa poata fi usor indepartata, fara sa fie dureroasa
  • sa nu contina substante daunatoare.

O masca pentru a-si face efectul trebuie aplicata pe un tip de ten adecvat, si perfect curat. In cazul celor care au ten mixt, se recomanda se se aplice doua feluri de masti: pe portiunile unde tenul este gras, masti astringente, iar pe portiunile unde tenul este uscat, masti emoliente.

Pentru tenurile normale si grase inainte de aplicarea unei masti se poate face o baie de aburi. Momentul cel mai potrivit pentru aplicarea unei masti este seara inainte de culcare, deoarece pielea va absorbi cat mai mult din substantele din masca.

Se poate aplica peste masca si o compresa umezita cu o infuzie din plante medicinale corespunzatoare tipului de ten.

Regiunea din jurul ochilor se recomanda a se unge cu o crema grasa, iar pe pleoape sa se puna comprese inmuiate in infuzii decongestionante (infuzie de albastrele sau de musetel).