Legumele si fructele crude sunt incarcate de vitamine, minerale si alte substante nutritive. 75% din alimentatia noastra zilnica trebuie sa fie alcatuita din hrana vie (fructe, legume, seminte). Pentru o alimentatie diversificata recomandam consumarea sucurilor din legume si fructe, o modalitate usoara prin care putem asimila principiile active si substantele nutritive ale legumelor si fructelor in acelasi timp.
1. Suc din dovleac si nuci
*ingrediente: 150g dovleac ras, 150g nuca pisata, 2 lingurite scortisoara si miere dupa gust
- Dovleacul ras se pune la fiert cu o cantitate de apa astfel incat sa-l acopere, amestecand periodic pana se va forma o pasta (nu trebuie sa scada prea mult).
- Nuca pisata se distribuie proportional in paharele in care se va servi sucul, peste ele adaugandu-se paste rezultata din fierberea dovleacului ras cu apa.
- Se toarna apa calduta (fiarta si apoi lasata la racit), indulcindu-se cu miere dupa gust.
- Scortisoara se presara deasupra bauturii, dupa care se serveste calda.
2. Suc din morcovi cu lamaie
*ingrediente: 2 pahare din suc de morcovi, sucul de la 1 lamaie stoarsa, 1 pahar de apa, miere dupa gust, cuburi de gheata
- Se amesteca sucul de morcovi cu apa rece (apa trebuie intai fiarta si apoi lasata la racit) si cu mierea, dupa care se lasa 30 minute la frigider.
- Dupa acest timp sucul se va servi si se va adauga zeama de lamaie. Se amesteca si se adauga cate un cub de gheata.
3. Suc din morcovi, grepfrut si catina
*ingrediente: 2 pahare de suc de morcovi, 1/2 pahar suc de grepfrut, 1/2 pahar de suc de catina, miere
- Prepararea este foarte simpla: se pune toata catitatea de suc intr-o sticla, se adauga mierea dupa gust si se amesteca. Sucul se serveste rece.
4. Suc din rosii si radacinoase
*ingrediente: 2 pahare suc de rosii, 1 lingurita de suc de lamaie, 1/4 pahar de apa fiarta apoi racita, 1 ceapa mica tocata, 1 radacina de patrunjel tocata marunt, 1 telina rasa marunt, 1 foaie de dafin, sare, miere si piper dupa gust
- Se amesteca intr-un recipient sucul de tomate, apa si foaia de dafin maruntita. Se sareaza, indulceste si pipereaza dupa gust, dupa care se lasa sa se raceasca la frigider;
- La servirea acestui suc se presara ceapa, telina si patrunjelul si se serveste.
Legumele si fructele folosite la prepararea acestor sucuri au proprietati terapeutice importante datorita substantelor nutritive pe care le contin:
- rosiile -> contin vitamine, acizi (citric, oxalic), uleiuri; sunt recomandate in dereglari ale metabolismului persoanelor supraponderale dar si in disfunctii intestinale;
- morcovul -> contine vitamine, saruri minerale; creste imunitatea organismului facandu-l mai rezistent;
- dovleacul -> contine vitamine, minerale, microelemente; sucul este diuretic, fiind recomandat in boli ale inimii si constipatie;
- patrunjelul -> contine vitamine, zaharuri, avand o actiune puternic vitaminizanta.