Preparate din plante medicinale

V-ati intrebat vreodata care preparat din plantele medicinale este mai eficient pentru tratarea unor afectiuni, ceaiul sau tinctura, poate decoctul sau alifia? Este timpul sa aflati care este actiunea preparatelor pe baza de plantele medicinale asupra organimului.

Ceaiul sau infuzia, se prepara din florile si frunzele plantelor medicinale. Florile sau frunzele plantei medicinale din care se doreste a se prepara ceaiul se adauga in apa, dupa ce aceasta fierbe in clocot.

Important de stiut este ca fierberea se continua si dupa adaugarea plantelor medicinale, in jur de 5 minute. Dupa aproximativ 20 de minute ceaiul se strecoara si se serveste cald sau rece. Atentie calitatile terapeutice ale ceaiului sunt pastrate in jur de 12 ore.

Baile cu ajutorul plantelor medicinale. In acest caz in apa de baie se introduce ceai sau decoct concentrat din planta medicinala cu care se doreste sa se realizeze vindecarea.

Tinctura. Cum se prepara o tinctura? Avem nevoie de alcool (de 40-70 grade) si planta din care vrem sa obtinem tinctura. Acestea, impreuna se lasa la macerat aproximativ o saptamana, la o temperatura de aproximativ 20 de grade (temperatura camerei). Tinctura nu se bea pur si simplu ca infuzia, ci se administreaza sub forma de picaturi, dizolvate in apa sau ceai in functie de afectiunea suferita. De preferat este ca tinctura sa se pastreze in sticlute inchise la culoare.

Decoctul. Se prepara din radacinile, fructele, semintele sau coaja plantelor medicinale alese, spre deosebire de ceai (infuzie) care se prepara din florile si frunzele plantelor medicinale. Partile de planta medicinala se fierb in apa aproximativ o jumatate de ora dupa ce aceasta da in clocot. Timpul in care decocotul isi pastreaza proprietatile terapeutice estede 24 de ore dupa ce a fost strecurat.

Cataplasmele sunt extrem de utile in tratarea diverselor afectiuni. Acestea se prepara din planta medicinala ce se dorestea fi folosita, bine maruntita si amestecata cu apa calduta pana se formeaza o pasta. Apoi aceasta se pune pe zona cu probleme si se infasoara de preferat in tifon.

Gargarismele sunt indeobi utilizate pentru afectiuni ale cavitatii bucale si gatului si se prepara din infuzie sau decoct,mai concentrate decat pentru preparea initiala. In functie de gravitatea afectiunii se face gargara de pana la 6 ori pe zi.

Alifia se prepara din grasime (unt, untura), care se topeste, adaugandu-se apoi planta medicinala. In final se strecoara, iar dupa racire se pune in cutiute bine inchise.