Alcoolul si actiunea nociva asupra sanatatii
Riscuri asupra celui care consuma alcool in exces:
- tensiune arteriala ridicata (conduce la cresterea riscului de a face infarct);
- afectiuni ale stomacului;
- depresie;
- dezechilibre emotionale;
- obezitate;
- cancer - in special la gura, gat si esofag;
- hepatita; ciroza;
- accidente, sinucidere, subnutrire.
Alcoolul contine mult zahar si implicit multe calorii. Organismul nostru are nevoie de proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale, neavand nici o nevoie biologica pentru alcool. Pe langa faptul ca energizeaza organismul, alcool ajuta la asimilarea garasimilor si zaharului. Alcoolul in combinatie cu suc de fructe reprezinta o bomba calorica pentru organism.
Caloriile din bauturile alcoolice:
- bere - 500 ml contin aproximativ 212 calorii
- vinul rosu - 250 ml contin aproximativ 170 calorii
- vinul alb - 250 ml contin aproximativ 185 calorii
- vodka - 250 ml contin aproximativ 555 calorii
- whisky - 250 ml contin aproximativ 80 calorii.
Trebuie sa bem alcool doar ocazional si in cantitati mici pentru a nu avea probleme de sanatate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda a se bea maxim 2 unitati de alcool pe zi, astfel incat riscul asupra sanatatii sa fie minim. O unitate de alcool este echivalentul a unei sticle de bere cu 4-5% alcool, a unui pahar de vin (100 ml) si a unui mic pahar de vodka (25 mg de vodka). Daca depasesti mai mult de 2 unitati de alcool pe zi riscul imbolnavirii si al accidentelor creste.
Combate alcoolismul cu ajutorul Ceaiului de Pedicuta (Lycopodium clavatum)