Vitamina B6 este importanta pentru organismul uman, deoarece ii asigura energia de care are nevoie, producand anticorpi si regenerand globulele rosii. De asemenea aceasta vitamina contribuie la:
- degradarea si sinteza aminoacizilor,
- buna functionare a sistemului nervos si
- calmeaza si reduce aparitia carceilor sau spasmelor.
Alimentele naturale care ne ofera vitamina B6 sunt: varza, cerealele, nuci, germenii de grau, arahide, banane, avocado, toate legumele proaspete.
Lipsa vitaminei B6 se poate observa prin instalarea starilor anemice, si aparitia problemelor dermatologice.
De asemenea consumul excesiv de vitamina B6 dauneaza organismului, putand aparea cazuri de polinevrite.
Vitamina B12 mai este cunoscuta ca Vitamina I este o vitamina solubila in apa.
Se mai numeste si cianocobalamina, numele provenind de la compozitie ei chimica: contine cobalt.
Principalul rol al acestei vitamine este de formare a globulelor rosii, ajutand si la cresterea si regenerarea tesuturilor.
Vitamina I se gaseste in cantitati mari in:
- lamaie, fructe de soc negru,
- coacaze negre, iar in cantitati mici in ardei si mazare.
Vitamina B12 este foarte importanta, deoarece asigura si multiplicarea globulelor rosii. Aceasta poate fi procurata in mod natural din alimente de origine animala: lactate, oua, ficat, peste.