Vitamina A (Caroten)

Vitamina A, se mai numeste si caroten, deoarece nu se gaseste propriu-zis in plante, ci sub forma de carotina.

Propriu-zis, vitamina A poate fi intalnita in alimentele de origine animala ca: lapte, peste gras, oua, branzeturi, rinichi, ficat, carne de vitel si carne de oaie.

Vitamina A are un rol esential in mentinerea unei bune functionari a retinei.

Plantele, legumele si fructele ofera o sursa inepuizabila de provitamina A. Printre cele mai bogate in aceasta provitamina se poate enumera:

  • varza, patrunjelul, morcovii, fragii, fructele de soc negru,
  • napii, guliile, merele, piersicile, vinetele, rosiile, ceapa verde,
  • boiaua iute, castravetii, ardeiul gras, andivele, dovleacul,
  • murele, capsunii, coacazele negre, spanacul, ciupercile,
  • sfecla rosie, fulgii de ovaz, mazarea, fasolea verde, fasolea uscata.

Pe langa ajutorul la o mai buna vedere, vitamina A, ajuta si sistemul osos, pielea (ingrijind-o si intretinand-o frumoasa si sanatoasa), si creste imunitatea organismului, protejandu-l impotriva infectiilor.

Cantitatea zilnica de vitamine recomandata este in general foarte mica. In cazul in care exista excese, vitamina A poate fi letala.

Consumata excesiv, aceasta actioneaza asupra ficatului, marindu-l dar si asupra altor organe si functii.