Clorul, Fierul

Clorul este foarte important pentru organismul nostru, deoarece asigura echilibrul acid-baza a sangelui, si contribuie la formarea acidului clorhidric in stomac.

Clorul poate fi procurat din urmatoarele surse naturale:

coacaze, capsuni, patrunjel, morcovi, fragi, macese, banane, alune, zmeura, nuci, agrise, varza, vinete, tomate, salata verde, spanac, andive, ridichi, cartofi, patrunjel, napi, gulii, morcovi, leguminoase uscate, ciuperci.

De asemenea, clorul poate fi introdus in organism si prin consumul urmatoarelor alimente de origine animala: peste semigras, albus de ou, branza de vaci, carne, ficat, rinichi, icre.

Fierul, este cunoscut si apreciat pentru rolul sau esential in producerea hemoglobinei (transportul oxigenului la celule).

Sursele naturale bogate in fier sunt:

  • spanacul, tomatele, patrunjelul,
  • bulionul, ciupercile, andivele,
  • lintea, mazarea, fasolea, varza,
  • legumele uscate, ciresele,
  • prazul, sparanghelul.

Daca fierul se afla in cantitati mai mari in organism, pot aparea probleme, deoarece acesta poate ramane in ficat, organismul eliminandu-l foarte greu.

Astfel, persoanele aflate in cauza pot fi predispuse la riscul dezvoltarii artritei sau chiar impotenta si sterilitate. De asemenea vitamina C, este un bun ajutator in absorbtia fierului.

Fierul mai poate fi preluat si din alimentele de origine animala: icre, galbenus de ou, ficat, rinichi.