Conjunctivita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a conjunctivei (membrana mucoasa ce acopera suprafata interna a pleoapelor si suprafata anterioara globului ocular).
Cauzele principale ale acestei inflamatii pot fi: germeni microbieni, virusuri, factori alergici, expunerea la vant, expunerea la praf, lumina excesiva, vapori sau gaze.
Printre simptomele caracteristice conjunctivitei se pot enumera: senzatie de jena, usturime, mancarime, hiperemie conjunctivala, secretie conjunctivalasau lacrimare.
In cazul conjuctivitei, vederea nu este afectata.
Daca aceasta afectiune survine pe termen alergic sau este intretinuta de focare infectioase de vecinatate recidiveaza.
Conjunctivita poate fi tratata cu ajutorul urmatoarelor plante medicinale: albastrelele, fumarita, coada-calului, feniculul, musetelul, gutuiul, patlagina, cerentelul, coacaz negru (se aplica pe ochi compresa cu infuzie de coacaz-negru, foarte bine filtrata sau se poate picura in ochi - de 2-3 ori in fiecare zi).
Un alt remediu natural il reprezinta utilizarea patrunjelului (timp de o saptamana, se tin aproximativ o jumatate de ora pe ochi comprese cu suc din frunze de patrunjel) sau a trandafirului (se tin aproximativ o jumatate de ora pe ochi comprese cu ceai din petale de trandafir).
Acest ultim remediu natural ajuta si in tratamentul ridurilor si cearcanelor.