Patrunjelul (Petroselinum crispum)

patrunjel

Patrunjelul este o planta considerata atat aliment, cat si medicament.

Patrunjelul este foarte bogat in vitamina C, depasind simtitor in acest sens portocala si varza.  

Patrunjelul a fost folosit in medicina inca din timpuri stravechi.

In Antichitate patrunjelul era utilizat la tratarea bolilor de stomac, de rinichi, de inima. Astfel medicina traditionala orice rana (buba) era vindecata cu ajutorul patrunjelului fiert in lapte dulce, curatarea sangelui se realiza prin mestecarea de patrunjel crud, primavara, se folosea ca diuretic si contra bolilor venerice.

Patrunjelul este considerat un remediu excelent in tratarea urmatoarelor afectiuni: reumatism, afectiuni degestive, celulita, tulburarile vezicii urinare, afectiuni oculare, acnee, prostata, anemie, nervozitate, psoriazis, menstre dureroase, guta, astenie, afectiuni vasculare, balonari, cancer intestinal si digestiv, hipertensiune arteriala, colici, colici de putrefactie, diferite infectii, ulcer stomacal, viermi intestinali, pistrui, tumori, pete ale pielii, stimuleaza pofta de mancare, ajuta digestia, scade febra, stimuleaza transpiratie, indeparteaza mirosul neplacut al gurii.

Tratamente naturale cu patrunjel:

Ceaiul de patrunjel este foarte eficient in tratarea tulburarilor digestive, menstruale, hidropizie, calculi renali, febra. Din acest ceai se recomanda a se bea 2-3 cani zillnic.

Decoctul de patrunjel ajuta la vindecarea leucoreei.

Sucul de patrunjel trateaza plagile, intepaturile (de insecte), pistruii (se recomanda dimineata si seara sa se tamponeze zona afectata cu acest suc de patrunjel).

Frunzele de patrunjel mancate direct sau din mancare sunt un bun remediu in tratarea gutei, reumatismului, febrei, starilor de nervozitate, hepatism, menstre dureroase, infectii.

Alte articole din aceeasi categorie