Legumele sunt apreciate ca alimente ce contin in ele cele mai bune medicamente. O portie de salata sau o ramura de telina contine mai multe vitamine si minerale decat tabletele de vitamine sintetice.
Este foarte important sa le includem in alimentatia noastra zilnica pentru un aport de energie si mentinerea unui organism sanatos.
Legumele pot fi de mai multe tipuri:
- legume dulci: de exemplu morcovii si cartofii care contin zahar;
- legume semi-lichide si legume semi-solide in functie de cantitatea de apa continuta;
- legume fainoase: seminte, radacini, tuberculi;
- legume nefainoase: cu frunze, dulci, acre.
Fasolea verde este bogata in potasiu si ajuta la functionarea optima a pancreasului si a glandelor salivare. O atentie deosebita trebuie sa acordam si sucurilor din legume crude, deorece reprezinta un rezervor de vitamine.
Acestea sunt importante pentru organism datorita calitatii apei pe care o contin. In functie de legumele pe care le utilizam la prepararea sucurilor, putem observa cateva modificari la nivelul corpului: pigmentii coloranti din anumite legume, de exemplu:
- carotenul din morcovi poate da pielii o tenta galbuie;
- sucul de sfecla rosie poate da urinei o culoare mai rosiatica;
- sucurile verzi (de patrunjel, spanac) pot irita peretele intestinal, daca acesta este inflamat.
Trebuie sa stim de asemenea ca legumele trebuie sa se prepare in apa foarte putina si nu timp indelungat, deoarece isi pierd vitaminele si enzimele.
Este important ca la o masa sa nu amestecam mai multe legume si fructe dulci, ci sa mancam doar un singur fel de legume.