Dulciurile

sweets

Consumul excesiv de zahar a devenit un obicei normal in zilele noastre. Gustul pentru zahar nu este nativ, ci il invatam de fiecare data cand consumam zahar.

Rolul negativ al zaharului asupra sanatatii organismului nu se manifesta numai prin cresterea greutatii corporale (caloriile din dulciuri se asociaza caloriilor din alimente, iar excesul caloric este depozitat ca grasime) sau celulita, ci si prin diferite afectiuni: oboseala, diabet, gastrita, ulcer, carii si boli cardiovasculare.

Zaharul face parte din categoria carbohidratilor rai, fiind un produs ce nu contine vitamine, minerale sau fibre vegetale. El este un produs chimic, de aceea singurul tip de zahar pe care trebuie sa-l mancam este cel care se gaseste in fructele si legumele proaspete.

Majoritatea gustarilor dintre mese sunt constituite din dulciuri, ceea ce inseamna un aport caloric foarte mare fata de necesarul zilnic. Printre cele mai consumate dulciuri ca gustari intre mese sunt: ciocolata (un baton de ciocolata contine 295 calorii), gogosile cu gem (1 gogoasa cu gem poate avem in jur de 255 calorii), biscuitii (aproximativ 350 calorii), cafeaua cu frisca si zahar (75 de calorii), dar si bauturile dulci (140 calorii).

Ca sa scapati de dorinta de a gusta mereu ceva dulce va sugeram urmatoarele sfaturi:

1. Mancati fructe proaspete sau seminte (migdale, alune crude) - Pastrati la indemana fructele si seminte ca de fiecare data cand aveti pofta de o prajitura sau ciocolata sa le inlocuiti cu fructe si seminte astfel veti primi vitamine, substante nutritive si fibre dar si...ceva dulce: de exemplu bananele sunt foarte dulci, gustoase si sanatoase si pline de vitamine din complexul B.

2. Scrieti despre ce mancati in fiecare zi, intr-un fel de jurnal in care sa povestiti ce dulciuri mancati, cand le mancati si cum va face sa va simtiti dupa ce le-ati mancat. Citind dupa catva timp acest jurnal va puteti da seama daca asociati consumul de dulciuri cu diferite stari emotionale.

3. Repetati zilnic aceste afirmatii: Zaharul nu este mancare! Zaharul ingrasa! Zaharul conduce la aparitia ridurilor! Zaharul ma face sa devin nervos! Zaharul cauzeaza diabet! Zaharul imi provoaca probleme dentare: carii! Zaharul slabeste imunitatea organismului!

4. Informati-va despre efectele nocive ale zaharului si ale dulciurilor, cititi pe internet sau in carti experientele celor care au reusit sa scape de dorinta de a manca dulce, dar si ce probleme de sanatate le-au cauzat.

5. Incercati sa aveti un stil de viata echilibrat atat din punct de vedere al alimentatiei cat si emotional si nu veti mai simti nevoia de a manca dulce.