Mararul (Fam Apiaceae - Umbelliferae)

mararul

Mararul contine vitamine (A, B, C), potasiu, iar partile lui componente (radacini, frunze, seminte) sunt utilizate ca remedii naturale in tratamentul multor afectiuni.

Mararul este apreciat pentru proprietatile lui terapeutice extraordinare:

este diuretic, favorizeaza eliminarea gazelor din stomac, este antiseptic, emolient, antispastic, cicatrizant (in special asupra ranilor de pe piele).

Semintele de marar ajuta femeile in timpul menopauzei, dar si pe cele in peroada de menstruatie, regland astfel ciclul menstrual.

Mararul mai poate fi intrebuintat si la tratarea:

  • acneei, tulburarilor menstruale,
  • probleme ale ovarelor,
  • migrenelor, inflamatiilor ochilor,
  • afectiunilor de natura sexuala,
  • secretiilor vaginale prea putine,
  • afectiunilor ginecologice,
  • osteoporozei.

Mararul se poate consuma in stare proaspata, in preparatele culinare, poate fi utilizat pe post de condiment, sub forma de infuzie (din seminte de marar) sau decoct (la tratarea insomniei).