Obligeana (Acorus calamus)

obligeana

Obligeana este o planta acvatica, aromatica, adesea se dezvolta pe malul apelor linistite, pe langa balti.

Denumirile populare ale obligeanei sunt: calm, calamar, buciumas, trestie mirositoare, speribana, crin de apa, papura rosie, paporontec, speribana tarcata.

In general, rizomii sunt cei care se utilizeaza in medicina naturista.

Obligeana actioneaza ca un stimulent al secretiilor gastrointestinale, carminativ, sedativ, usor hipnotic, diuretic cu eliminare de acid uric.

Radacina oligeanei  este un remediu si un calmant pentru sistemul nervos si cel cardiovascular, pentru curatirea intestinului de mucozitati si a stomacului cu secretii abundente, pentru metabolism scazut, lenevie intestinala, hidropizie, balonari stomacale si intestinale, colici, dereglari articulare si artrita, diaree, ulcer stomacal, hiperaciditate gastrica, anemie, stari de greata si de voma, cazuri de tulburari cronice de digestie.

De asemena, radacina de obligeana permite formarea pepsinei, stimuland astfel digestia si regland acidul gastric, ai asigurand o functionare buna a veziculei biliare.

Sucul extras proaspat din radacina de obligeana are efect in revigorarea ochilor. In acest caz, se ung pleoapele cu acest suc, iar dupa patru minute se face o baie oculara cu apa rece si curata.

Obligeana este recomandata in balonari, anorexie, colici gastrointestinale, guta, afectiuni urinare, dereglari glandulare, artrita, precum si impotriva fumatului. In acest ultim caz, pacientului ii este recomandat sa mestece incet radacina uscata a plantei, astfel va scapa de viciul fumatului.

Ceaiul de obligeana este foarte eficient in cazul sangerarilor usoare intestinale, care pot fi vindecate, daca pe langa acest ceai se va lua si o lingura de bitter suedez. De altfel, ceaiul este util in dureri abdominale, diaree rebela, intestin lenes, tuberculoza intestinala, aerofagia, cancer de stomac, cancer de colon, astenia.

Sub forma de bai, cu extract de obligeana, se vindeca starea de mare slabiciune intalnita frecvent la copii si adolescenti precum si convulsiile (la copii handicapati).

Tratamente naturale cu obligeana:

Ceaiul de obligeana, pentru tratarea afectiunilor enumerate mai sus, este recomandat a se bea in repsrize, in cursul zilei, inainte de mese. Acest ceai se prepara dintr-o lingura de radacini bine maruntite, fierte la foc mic, timp de cinci minute , in 250 ml de apa.

Maceratul de obligeana se recomanda in tratarea afectiunilor aparatului digestiv si in cancerul intestinal. Astfel, se beau, inainte si dupa fiecare masa principala 1-2 inghitituri de ceai. Acest macerat se prepara din 1-2 lingurite de radacini de obligeana maruntite, pusa la macerat o noapte. Se incalzeste, dupa care se filtreaza.

Ceaiul de obligeana, baut in cantitati mari provoaca stari de voma!!

Pentru a stimula pofta de mancare se recomanda tinctura de obligeana, care se prepara din 20 g radacini de obligeana, maruntite, macerate in 100 ml de alcool de 70º, timp de o saptamana. Se recomanda a se lua cate 20 picaturi de doua ori pe zi.

Alte articole din aceeasi categorie