Orezul este considerat un aliment dulce. El a cunoscut o utilizare larga in terapeutica naturista, fiind bogat in proteine si glucide.
Taratele de orez sunt intrebuintate in lupta impotriva cancerului (de colon, de san, de prostata). Taratele de orez sunt: antidiareice, dietetice, energizante, racoritoare si foarte nutritive pentru organismul uman, favorizand si scaderea colesterolului.
Orezul fiert impreuna cu morcovul fiert ajuta in vindecarea diareei. Alte afectiuni la care orezul poate fi folosit cu succes, aducand efecte binefacatoare sunt:
- hipertensiune,
- afectiuni ale rinichilor,
- obezitate, afte bucale,
- acnee, insuficienta renala,
- hiperaciditate, ulcer gastric.
Orezul poate fi utilizat si in cosmetica, mai ales la ingrijirea tenurilor obosite, iritate (in aceste cazuri se poate utiliza pudra de orez in amestec cu alte preparate ca: ou, miere, sau faina de orez in amestec cu faina de secara si apa). Pentru acestea preparatele din orez se aplica pe ten ca masti.