Natura si rolul ei in cosmetica

Dupa cum bine stim cosmetica are ca principal scop mentinerea unei sanatati depline si a unei igiene perfecte, impreuna cu ingrijirea bioestetica a pielii. Interesul cosmeticii pentru remediile naturale dateaza din cele mai vechi timpuri.

Astazi ne folosim intens in domeniul cosmeticii de proprietatile terapeutice ale diferitelor plante, de exemplu:

sucul de morcov, de castraveti, fragi, caise, portocale,

preparate apicole (laptisor de matca), uleiurile de nuca, de catina, de musetel,

preparate din alge marine.

Preparatele din plante le putem folosi de exemplu ca masti cosmetice. Datorita substantelor din plante aplicate pe piele, acestea au rolul de a stimula circulatia sanguina, de a regenera tesuturile, de a inchide porii sau de a atenua ridurile. Un sfat important este de a verifica inainte de aplicare daca produsul se potriveste tenului respectiv, si de a nu aplica o masca mai mult de o data pe luna pana la varsta de 30 de ani.

Pentru un ten uscat se recomanda a se utiliza grasimile naturale ca:

untul, laptele, galbenusul de ou, amidonul, drojdia de bere.

Pentru un ten gras se recomanda:

mastile astringente, mastile de parafina pentru degresare, sau cele pe baza de alge, musetel, magnolia.

De o atentie deosebita in cosmetica se bucura legumele, fructele si plantele folosite fie sub forma de infuzii (infuzia de albastrele pentru tratarea ridurilor pleoapelor, patrunjelul pentru ten iritat) sau decoct.

In ultimul timp s-a remarcat cresterea interesului utilizarii produselor naturiste cosmetice posibil datorita multitudinii produselor chimice folosite ca ingrediente pentru multe produse cosmetice si a descoperirii rezervelor naturale de sanatate (expunerea la soare, aer si apa redau supletea, prospetimea si vitalitatea corpului si a pielii).