Ungurasul (Marrubium vulgare)

unguras

Ungurasul este o planta medicinala, europeana, apreciata in cercul terapiilor naturiste datorita efectelor vindecatoare pe care le are asupra tuberculozei si malariei.

De-a lungul timpului, si in functie de zonele unde se gaseste, ungurasul a capatat cateva denumiri populare. Cele mai cunoscute sunt: catusnica, voronic, unsuroasa, smeita, baltura, voronica etc.

Ungurasul este recomandat in tratarea si vindecarea bolilor de inima, dischineziilor biliare, afectiunilor vezicii biliare, cailor respiratorii, ficatului, colecistitelor, calmarea starilor de spasm,  palpitatiilor, aritmiilor,  reglarea pulsatiilor cardiace, stimularea poftei de mancare, eliminarea secretiilor bronhice, tratarea aritmiei cardiace (contine azotat de potasiu si colina).

In tratamentele populare, ungurasul constituia un remediu excelent in tratarea afectiunilor ficatului, durerilor de rinichi, durerilor de cap, ametelilor, sperieturilor (spalaturi cu lichidul rezultat din fierberea tulpinilor de unguras), stimularea poftei de mancare (utilizarea vinului preparat din tulpini de unguras).

Tratamente naturale cu unguras:

Ceaiul de unguras este utilizat ca tratament pentru stimularea poftei de mancare, vindecarea tusei (de diferite proveniente), perturbarilor ritmului cardiac, guturaiului, astmului, bronsitei cronice, febrei, colecistitei. Acest ceai are un gust amar. Se recomanda a se bea o lingura de ceai, inainte cu o jumatate de ora de fiecare masa.

Pacientului care acuza ulceratii, rani sau orice fel de afectiune a pielii i se recomana bai si comprese cu un ceai preparat din unguras.

Pentru toate bolile si afectiunile mentionate mai sus poate fi utilizata si pulberea de unguras, preparata din planta uscata (partea aeriana). Aceasta pulbere reprezinta un remediu excelent.

Alte articole din aceeasi categorie