Brusturul (Arctium lappa)

brusture

Brusturul este o planta bianuala, care creste in santuri, pe maluri de rauri, avand ca denumiri populare: captalan, ciulin, lipan, smantanica, clococean, podval mare, etc.

Este cunoscut datorita actiunii sale dezinfectante si antimicrobiene, fiind utilizat pentru o gama larga de afectiuni, dintre care:

  • abcese, acnee, bronsita,
  • afectiuni ale intestinelor, ale ficatului, ale cailor urinare,
  • diabet, celulita, guta, gripa, febra,
  • laringita, herpes, cancer al pielii, hemoroizi, s.a.

Utilizarea brusturului s-a diversificat odata cu trecerea timpului. El a fost utilizat atat pentru tratamentul bolilor sexuale cat si in curatarea sangelui.

Partile componente cele mai folosite in tratamentele naturale sunt: radacinile care au actiune antitermica si care se culeg inaintea perioadei de inflorire, au mare efect impotriva: acneei, eczemelor, in tratarea afectiunilor hepato-renale, stimuland functiile renale si cutanate ale organismului;  frunzele  proaspete au efect vindecator, daca sunt aplicate direct pe luxatii, plagi dureroase.

Ceaiul din brusture este recomandat pentru tratarea:

  • dermatozelor,
  • reumatismului,
  • calculilor renali,
  • diabetului,
  • constipatiei, obezitatii, cistitei, bronsitei.

Sub forma de comprese ceaiul de brusture este indicat pentru tratarea acneei, disfunctiilor glandelor sudoripare, eczemelor uscate.

Cateva tratamente naturale pe baza acestei plante sunt prezentate mai jos:

Pentru tratarea diabetului zaharat, se prepara un ceai dintr-o lingurita de radacini de brustur maruntite, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se recomanda a se bea u doua-trei cani de ceai neindulcit pe zi.

Daca pacientul sufera de raceala, gripa, litiaza biliara, sau doreste curatarea organismului de impuritati si toxine, ceaiul din radacini de brustur are efect binefacator.

Ca tonic capilar, rezultate deosebite inregistreaza tinctura din brustur. Aceasta se prepara din 20 d de frunze de brustur maruntite si macerate timp de 15 zile, in 100 ml de alcool, la temperatura camerei. Vasul in care se afla frunzele de brustur se va agita de 5 ori pe zi pentru ca extractia partii active din planta sa fie cat mai completa. Este recomandat ca dupa filtrare tinctura sa fie pastrata in sticle brune, ermetic inchise, si sa se adauge o lingura de otet. De altfel, aceasta tinctura este folosita si in cazul  afectiunilor pielii capului.

Pentru a opri procesele degenerative la batrani, se recomanda urmatorul tratament: samanta de brustur bine maruntita se adauga in rachiu de drojdie sau in apa indulcita si se bea de mai multe ori pe zi.

Alte articole din aceeasi categorie