Despre ceaiurile medicinale (partea I)

In functie de afectiunea suferita pacientul trebuie sa cunoasca care ceai este eficient pentru vindecarea si tratarea lui. In acest sens, in continuare va vor fi prezentate cateva ceaiuri medicinale specializate in tratamentul unor anumite afectiuni:

ceai anticolitic: se face infuzie din 2 lingurite cu amestecul de plante medicinale: 

  • flori de musetel - Matricaria chamomilla; 
  • frunze de roinita - Melissa officinalis; 
  • sunatoare - Hypericum perforatum
  • capsule de mac - Papaver rhoeas; 
  • flori de coada soricelului - Achillea millefolium; 
  • frunze de menta - Mentha piperita; 
  • talpa gastii - Leonorus cardica; 
  • fenicul - Foeniculum vulgare) si 200 de g de apa fierbinte. 

Acest ceai are proprietati antispasmodice, antiseptice, cicatrizante si este carminativ intestinal. Se recomanda a se bea 2 cani din acest ceai medicinal in fiecare zi;

ceai antidiareic: infuzia se prepara la fel ca la ceaiul medicinal precedent cu diferenta amestecului de plante. Plantele medicinale necesare in prepararea acestui ceai sunt: 

  • coaja de stejar (Quercus robur); 
  • frunze de nuc (Junglans regia); 
  • coada racului (Potentilla anserinae)
  • turita mare (Agrimonia eupatoria); 
  • menta (Mentha piperita); 
  • rachitan (Lythrum Salicaria); 
  • cimbrisor de camp (Thymus serpyllum);
  • radacina de cerentel (Geum urbanum). 

Acest ceai medicinal are o actiune antiseptica asupra florei intestinale, fiind astringent si calmant pentru mucoasa intestinala. Doza zilnica recomandata coincide cu cea prezentata la ceaiul precedent.

ceai calmant: infuzia se prepara cu ajutorul plantelor medicinale: 

  • flori de tei - (Leonorus cardica); 
  • fructe de paducel - (Crataegus monogyna); 
  • talpa gastii - (Leonorus cardica)
  • radacina de odolean - (Radix valerianae); 
  • conuri de hamei - (Humulus lupus). 

La prepararea infuziei se utilizeaza o lingurita din acest amestec de plante si 250 ml de apa. Ceaiul medicinal este antispasmodic si sedativ cardiovascular, in principal datorita principiilor active din fructele de paducel.

ceai diabetic: ceaiul medicinal preparat din: 

  • frunze de afin (Vaccinium myrtillus); 
  • frunze de dud (Morus alba si Morus nigra); 
  • frunze de nuc (Junglans regia); 
  • teci de fasole (Phaseolum vulgaris); 
  • menta (Mentha piperita); 
  • papadie (Taraxacum officinale) este astringent si antidiuretic, fiind indicat in tratamentul diabetului si al tulburarilor digestive cronice. 

Se prepara precum ceaiul medicinal precedent.