Papadia (Taraxacum officinale)

papadia

Papadia, planta ce infloreste in intervalul aprilie-mai pe mai toate suprafetele acoperite cu iarba a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru stimularea functiilor hepatice.

Denumirile populare ale papadiei sunt: cicoare, buha, floarea turcului, floarea-malaiului, lilicea, pui de gasca, parasita gainilor, crestatea.

Papadia are un gust amarui, acrisor, fiind asemanatoare la gust cu andivele.

Aceasta planta este utilizata pentru curatarea organismului si stimularea activitatii ficatului.

Dintre partile componente ale plantei, tulpinile sunt utilizate pentru a imbunatati sucul gastric, pentru a trata hepatita cronica prin consumarea acestora in stare cruda de cateva ori pe zi si pentru vindecarea diabetului.

Radacinile de papadie au actiune depurativa, sudorifica, diuretica, stimulatorie, fiind utilizate si ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos.

Papadia este recomandata in tratarea multor afectiuni, ca de exemplu: litiaze biliare si renale, eczeme, acnee, fermentatii intestinale, hemoroizi, insuficienta hepatica, guta, furunculoza, astenie, negi, anemie, reumatism, pistrui, obezitate, celulita, friguri, boli de rinichi, hemoragie, transpiratie, varice, ulceratii, tulburari de metabolism, artrita, inflamatii ale ganglionilor.

Tratamente naturale cu papadie:

Pentru indepartarea petelor si pistruilor, eliminarea negilor si curatarea tenului se recomanda suc din radacina de papadie.

Afectiunile hepatice, ale vezicii biliare, obezitatea, acneea, celulita, diabetul zaharat, dermatozele se trateaza cu pulberea din frunze si radacini de papadie uscate. Aceasta se prepara cu ajutorul unei rasnite.

Primavara majoritatea persoanele tind sa-si curete organismul de toxine. Acest lucru se face usor prin consumarea unei salate din frunze proaspete de papadie. Consumata timp de doua saptamani, salata stimuleaza si activitatea biliara si hepatica, imbunatateste metabolismul, ajuta la tratarea reumatismului, acneei, eczemelor si eruptiilor pielii.

Decoctul de papadie baut in doua-trei cani pe zi este recomantat in afectiunile circulatorii, hepatice, renale, guta, obezitate, diabet. Acesta se prepara din 2 lingurite de radacini de papadie, bine maruntite, fierte timp de un sfert de ora in 250 ml de apa.

Pentru stimularea poftei de mancare, curatarea sangelui, boli de ficat, boli reumatice se recomanda a se administra tinctura de papadie, 15-20 de picaturi de doua ori pe zi, inaintea meselor principale, diluata in 50-100 ml de apa. Aceasta se prepara din radacini maruntite de papadie, uscate (10 g), macerate 10 zile in 100 ml de alcool de 70°.

Alte articole din aceeasi categorie