Talpa gastii este o planta ierboasa, consacrata in medicina naturista datorita vindecarii afectiunilor cardiace.
De-a lungul timpului talpa gastii a capatat mai multe denumiri populare, si anume: iarba flocoasa, somnisor, coada leului, creasta cocosului, laba lupului, catusnita, ciorvana, cione, lingorica, talpa lupului.
In trecut talpa gastii avea un rol important in echilibrarea sanatatii oamenilor.
Astfel, ceaiul din tulpinile florifere ale acestei plante era utilizat in succes impotriva durerilor cardiace si hipertensiunii arteriale.
Durerile de picioare, bolile gastrice, nevrozele, insomniile si bolile de rinichi reprezinta afectiuni asupra carora talpa gastii are efecte binefacatoare. tratamentele populare ale acestor afectiuni se bazau pe ceaiuri de decocturi din talpa gastii.
Specialistii in domeniul sanatatii prin intermediul plantelor recomanda talpa gastii pentru tratarea diverselor afectiuni, dintre care cele mai cunoscute sunt: insomnii, tulburarile de menopauza, afectiuni cardiace de origine nervoasa, calmeaza starile de sufocatie si astm, dereglari ale sistemului nervos vegetativ, astenii, stari depresive, regleaza tensiunea arteriala.
Tratamente naturale cu talpa gastii:
Ceaiul din talpa gastii in uz intern, trateaza colitele, insomniile, starile de anxietate si depresie nervoasa, astm bronsic, gastrita (substrat nervos), digestia lenta. Daca ceaiul de talpa gastii este asociat cu cel de paducel se produce vindecarea spasmului cerebral insotit de pareza partiala. Deasemenea, ceaiurile din talpa gastii au un efect antiseptic general, inflamator, cicatrizant si calmant, tratand astfel ranile si eschimozele greu vindecabile.
Tinctura de talpa gastii ajuta la tratarea starilor de hiperexcitatie sexuala (stare patologica), dar si la vindecarea celorlalte afectiuni care au fost mentionare la ceaiul din talpa gastii.
Umflaturile si ranile se vor trata si cicatriza daca pacientul utilizeaza spalaturi si cataplasme cu talpa gastii.
Femeile care acuza dureri menstruale puternice pot gasi calmarea daca vor consuma ceaiul din urmatorul amestec de plante: flori de musetel, frunze de menta broastei, talpa gastii (fara radacini), valeriana (radacini). Din acest ceai se beau trei cani pe zi, dintre care ultima cana inainte de culcare.