Numeroase boli ca, de exemplu: constipatie cronica, epilepsia, insuficienta renala cronica, cefalee, leucemie, intoxicatie, paraziti intestinali, isterie sunt insotite de numeroase simptome, printre care si durerile de cap.
Daca durerile de cap sunt persistente acestei pot fi un indiciu catre o boala grava, de aceea se recomanda sa se trateze cu multa seriozitate.
Urmatoarele plante sunt ajutatoare in tratarea si vindecarea durerilor de cap: izma, musetelul, maghiranul, musetelul roman, odoleanul, reventul, salvia, sovarvul, sunatoarea, telina.
In continuare va sunt recomandate de catre specialistii medicinei naturiste cateva ceaiuri inofensive, care sunt considerate un remediul excelent in tratarea durerilor de cap, mai ales cele de origine nervoasa.
Daca pacientul a fost diagnosticat cu dureri de cap de origine nervoasa i se recomanda a bea in fiecare zi, seara, una-doua cesti de ceai cald din radacini de valeriana (Valeriana officinalis).
Daca durerile de cap sunt periodice se recomanada a se consuma ceaiul din urmatorul amestec de plante:
- flori de musetel (Matricaria chamomilla),
- frunze de patlagina ingusta (Plantago lanceolata),
- fructe de ienupar (Juniperus communis).
Se bea in fiecare zi, dimineata si seara, o ceasca de ceai cald.
Un alt ceai, foarte util in tratarea migrenelor, in special cele cu durere pe jumatate de cap, este cel preparat din urmatorul amestec de plante:
- radacini de valeriana (Valeriana officinalis),
- frunze de roinita (Melissa officinalis),
- tintaura (Centaurium erythraea),
- toporasul doamnei (Viola odorata),
- frunze de vinarita (Asperula odorata).
Se recomanda a se bea in fiecare zi trei cesti de ceai cald.