Proprietatile terapeutice ale nucului, au facut obiectul numeroaselor studii de-a lungul timpului.
Arbore fructifer, nucul infloreste in mai, inaintea frunzelor (partea utilizata in terapeutica), care se aduna proaspete in iunie, nucile verzi se aduna la mijlocul lui iunie, iar fructele coapte in septembrie.
Denumirile populare ale nucului sunt: nuc costelic, nucar.
Actiunea nucului este antidiabetica (scaderea glicemiei), antidiareica, antihemoragica, antisudorifica, tonica, cicatrizanta, acest avand ca principii active: ulei volatil, tanin, jiglona, vitamina C.
Ceaiul din frunce de nuc (nuci) este benefic in tratarea tulburarilor digestive, lipsei poftei de mancare, diabetului, degeraturile (prin adaugarea ceaiului din frunze de nuc, la apa de baie), enteritelor acute, infectiilor, edemelor renale.
Utilizarea calitatilor terapeutice ale nucului in diverse boli: sucul de nuca proaspata trateaza pecinginile; fiertura din frunze de nuc este utilizata pentru spalaturi la femeile care au scurgeri vaginale neregulate; ceaiul din frunze de nuc se foloseste sub forma de gargara pentru a trata durerile in gat; sucul dintr-o nuca verde este utilizat pentru indepartarea negilor; nucul are efect linistitor pentru sistemul nervos si calmarea convulsiilor.
Tratamente naturale cu nuc:
Miezul de nuca, administrat cu miere de albine este un energizant complet.
Pentru indepartarea negilor acestia se vor freca usor cu suc de nuca verde de trei ori pe zi, nu mai mult de patru zile.
Ceaiul din frunze de nuc este un remediu in diaree, enterita, hemoragii, diabet, tulburari in digestie,tratarea ranilor, unghiilor de la maini sau de la picioare cu puroi, leucoree. Pentru vindecarea faringitei, cu acest ceai se fac patru gragarisme pe zi.
Bubulitele care apar la nou-nascuti pe fata si pe cap, din cauza calitatii laptelui matern, se trateaza prin spalarea zonelor afectate cu ceai din frunze de nuc mai concentrat.
Ranile vechi, cu puroi si greu vindecabile, se trateaza cu ajutorul alifiei din frunze de nuc. Aceasta se prepara din 100 ml de untdelemn de floarea soarelui si doua lingurite de frunze de nuc, maruntite, lasate la macerat o saptamana. Apoi, se incalzesc intr-o baie marina doua ore. Dupa ce se strecoara lichidul si se adauga 20 g de ceara de albine, se continua incalzirea pe baia marina inca o jumatate de ora. Dupa ce se raceste, alifia se pune intr-un vas ermetic.
Cu tinctura de nuci sunt tratate afectiunile stomacului, ficatului si sangelui, precum si colita de putrefactie si diabetul zaharat.