Piramida alimentelor

piramida-alimentelor

Cartofii, painea, orezul si cerealele

Aceste alimente nu ingrasa daca nu sunt preparate termic sau asociate cu grasimi. Rolul lor este de a asigura organismul cu energie pentru desfasurarea activitatilor de pe parcursul intregii zile. Ele sunt o buna sursa de proteine, vitamine si minerale.  

Aceste alimente trebuie sa fie incluse in cea mai mare masura la fiecare masa. Cerealele integrale sunt bogate in fibre, iar fibrele previn constipatia si afectiunile intestinale. De asemenea cartofii sunt o sursa importanta de vitamina C (in special cei necuratati de coaja), putand astfel preveni anemia.

Legumele si fructele

Legumele sunt principala sursa de minerale si vitamine. Pe langa consumul fructelor care sunt in sezon, incercati sa mancati fasole si linte, deoarece sunt o sursa excelenta de minerale. 

Este important sa consumati cat mai multe legume verzi, deoarece sunt o sursa importanta de fier. Fructele contin de asemenea vitamine si minerale. Cel mai bine este sa mancati fructele crude, nu in compot, uscate sau inghetate. Mancati mai mult de 4 portii de legume si fructe in fiecare zi (mai mult de 400 g)

Carne si peste

Cu cat mancam mai multe grasimi animale cu atat sunt predispusi la probleme de sanatate. Organismul nostru are nevoie de foarte putine grasimi animale, dar de obicei se consuma in cantitati destul de mari. Grasimile saturate se gasesc in carnea de porc, vita, oaie si in produsele preparate cu acestea. 

Consumul ridicat de asemenea grasimi saturate poate conduce la boli de inima și obezitate. Grasimile nesaturate se gasesc in carnea de peste gras, de pui, de  curcan, de rata, in oua, fasole si in mancarurile preparate cu acestea. Grasimile nesaturate sunt mai potrivite pentru consum, dar atentie!!! consumul ridicat de orice tip de grasime poate avea repercursiuni negative asupra sanatatii tale.

Lapte si produse lactate

Laptele, branza si iaurtul sunt surse importante de proteine, vitamine si minerale, dar sunt de asemnea bogate in grasimi animale. Pentru a avea un stil de viata sanatos este important sa consumam lapte si produse lactate. Laptele degresat si semi-degresat este mai bun pentru adulti, deoarece contine mai putine grasimi.

Grasimi, ulei si zahar

Varful piramidei este reprezentat de aceasta grupa de alimente. Acest lucru inseamna ca din aceasta grupa trebuie sa mancam cat mai putin. Pentru a evita kilogramele in plus mancati paine fara a intinde untul pe ea. Incercati sa eliminati zaharul deoarece acesta aduce atat probleme dentare cat si greutate corporala.