Dudul alb si negru (Morus alba si Morus nigra)

duda

Dudul este un arbore ale carui frunze sunt utilizate cu succes in terapiile naturiste.

De-a lungul timpului, dudul a fost cunoscut sub mai multe denumiri populare, printre care cele mai folosite sunt: agud, iagod, mura, fragar.  

Dudul avea mai multe intrebuintari in traditia populara: frunzele constituiau hrana viermilor de matase, dudele puse la fermentat erau folosite pentru producerea tuicii, ceaiul din frunze de dud era utilizat in vindecarea bolilor de ficat, din dud negru, coaja ramurilor stransa primavara, se fierbea, apoi se indulcea cu zahar, dupa care se lua dimineata pe stomacul gol, pentru tratarea contra teniei.

Compozitia dudelor:

  • tanin antocianozide,
  • vitamina C, materii peptice, grase,
  • saruri, face ca acesta sa fie un bun si eficient laxativ, daca sunt mancate pe stomacul gol.

Fructele de dud au de asemenea si o proprietate tonica, racoritoare, depurativa.

Dudul este utilizat ca remediu excelent in tratarea:

  • afectiunilor pulmonare,
  • aftelor, ulcerului gastric si duodenal,
  • afectiunilor gatului, diareei (frunze de dud),
  • diabetului, enteritei cronice,
  • stomatitei,
  • teniilor (scoarta),
  • asteniei (frunze de dud).

Tratamente naturale cu dud:

Fructele de dud daca se consuma dimineata 200 g pe stomacul gol, timp de 10 zile, acestea vor curata organismul de toxine.

De asemea sucul din fructe coapte de dud datorita acidului citric pe care il contine este considerat un remediu excelent in tratarea aftelor, anginelor si stomatielor.

Siropul din dude este foarte eficient in tratarea constipatiei. Acesta se prepara cu ajutorul unei cani pline cu dude coapte, 2 cesti de zahar tos si un litru de apa. Dupa ce se fierbe si da de mai multe ori in clocotot se recomanda ca dupa racire siroul de dude sa se depoziteze intr-un recipient care se inchide ermetic si sa se pastreze intr-un loc racoros.

Ceaiul din frunze de dud daca se bea zilnic, de trei ori dupa fiecare masa principala are efect in tratarea diabetului si a diareei. Acest ceai din frunze de dud se recomanda si la tratarea enteritei cronice si contra viermilor intestinali.

Coaja radacinii dudului este foarte utila in tratarea ascitelor si a viermilor intestinali. Astfel 2 lingurite maruntite de coaja radacinii se fierb in 300 ml de apa pana cand lichidul scade la 200 ml.

Alte articole din aceeasi categorie