Ienuparul (Juniperus communis)

ienupar

Ienuparul este o planta foarte des utilizata in medicina naturista, avand efecte binefacatoare in cazul numeroaselor afectiuni si boli.

Ienuparul se dezvolta cu preponderenta in regiunile muntoase si stancoase.

De-a lungul timpului, ienuparul a capat diferite denumiri, printre care cele mai cunoscute sunt: archis, ineper, anaperi, snep, turtal, ceten, cetena, finior etc.

Pe langa functia importanta de tratarea a bolilor, ienuparul joaca si rolul de planta aromata. Astfel, daca intr-o camera se ard fructe de ienupar, se va raspandi un miros placut si dezinfectant.

Ienuparul constituie un remediu excelent in tratarea:

  • bronsitei de orice natura,
  • racelii, reumatismului,
  • bolilor de piele si de ficat,
  • eczemelor, scabiei,
  • elimina pietrele si nisipul existente la nivelul vezicii urinare.

Cele mai utilizate componente ale ienuparului in remediile naturiste sunt fructele de ienupar. Acestea:

  • asigura o buna functionare a organismului,
  • vindeca anemia, stimuleaza pofta de mancare,
  • trateaza artrita, bolile reumatice,
  • ajuta la revenirea copiilor slab constitutionali.

Tratamente naturale cu ienupar:

Ceaiul din fructe maruntite de ienupar este foarte eficient in boli digestive,  reduce edemele renale, balonarile, reumatismul, anorexia, guta.

Daca pacientul acuza oboseala, intoxicare, reumatism sau sufera de arteroscleroza, obezitate, viermi intestinali i se recomanda pulberea din fructe de ienupar, foarte eficienta in asemenea cazuri.

Impotriva reumatismului si a febrei se folosesc frictiunile cu preparate din ienupar.

Astfel, in primul caz, seara, se vor face frictiuni cu ulei de ienupar amestecat cu alcool. In al doilea caz, frictiunile se vor face cu un preparat care contine fructe de ienupar, macerate 2-3 zile in alcool, amestecat cu otet de vin si apoi iar lasat la macerat o saptamana.

Tinctura de ienupar preparat din fructe maruntite de ienupar macerate timp de o saptamana in alcool, este foarte utila in tratarea colitei de fermentatie, bronsitei, gripei, diabetului, afectiuni urinale etc.

De asemenea spalaturile si compresele din fructe de ienupar ajuta la vindecarea acneei, eczemelor si a majoritatii dermatozelor.

Atentie! Fructele de ienupar sunt interzise a fi consumate de femeile insarcinate.

Alte articole din aceeasi categorie