Ce sa consumam mai putin vs. Ce sa consumam mai mult

Sanatatea, energia si vitalitatea organismului depind de o alimentatie sanatoasa, cat mai variata si mai naturala, fara prea mult ulei, zahar, grasime si sare.

Ce trebuie sa consumam mai putin?

  • produsele ce contin sare multa: alunele sarate, muraturile, stiksurile, sarea de usturoi;
  • zaharuri: produse de patiserie, zahar, prajituri, dulciuri, inghetata, siropuri;
  • alimente de contin colesterol: mezeluri, carne, produsele lactate nedegresate,
  • alcoolul, tutunul si cofeina (cafeaua, ceaiul negru, bauturile acidulate);

Cu totii stim ca tigarile si alcoolul ne influenteaza in mod negativ sanatatea. In continuarea vom afla cum aceste vicii actioneaza asupra functionarii organismului uman, in special in cazul existentei unor afectiuni.

Astfel, persoanele care fumeaza sunt predispuse la boli arteriale, astm, bronsite, cancer de guta, depresie, osteoporoza, chiar si pierderea vitaminei C din organism (in momentul cand se fumeaza o tigara), dar si o imbatranire mai rapida a pielii si o videcarea a ranilor si leziunilor mult mai lenta decat in cazul unui organism sanatos, care nu este dependent de tigari.

Alcoolul consumat in exces ataca in principal ficatul, dar are si efecte asupra somnului (provoaca insomnii), favorizeaza depresia (ca efect terminal), duce la gastrita, tulburari hepatice, cancer de guta.

Pentru a scapa de aceste dependente (tutun si alcool), pacientilor li se recomanda sa consume alimente bogate in proteine si carbohidrati: orez brun, paine integrala si multe lichide (non-alcoolice) si sa evite pe cat de mult posibil alimentele care contin zahar.

Depresia, este in general asociata consumului in exces de alcool si tigari, de aceea va recomandam sa consumati legume de culoare verde inchis, pentru a creste buna dispozitie, cereale integrale ce pot preveni depresia prin degajarea de energie din neuroni, dar si banane pentru o sursa de potasiu (persoanele depresive au o deficienta de potasiu).

Ce trebuie sa consumam mai mult?

  • fructe si legume: mere, salata proaspata, cartofi, mazare, kiwi, varza, coacaze, ceapa, usturoi.
  • cereale integrale: grau, porumb, ovaz, orez brun;
  • apa: se recomanda a se bea minim 2 litrii de apa in fiecare zi, dar si ceaiuri din plante medicinale sau limonada.