Napul (Fam. Brassicaceae Cruciferae)

napi

Napul, pe langa utilizarile in alimentatie, a cunoscut si o intrebuintare terapeutica, in principal datorita consistentei lui: vitamina A, C, fier, calciu etc.

Napul este considerat un remediu natural in tratamentul bronsitei, tusei (in principal datorita proprietatilor pectorale), cistitei, gutei, acneei, enteritei (datorita proprietatii astringente), creste capacitatea de rezistenta a organismului impotriva factorilor nocivi.

Napul se recomanda a se consuma crud, dar si sub forma de decoct (tratarea bronsitei, tusei).

Frunzele de nap contribuie la refacerea sangelui.

Guta se poate trata prin aplicarea de comprese cu felii de nap. La fel cum se procedeaza pentru obtinerea sucului de ridiche neagra, se poate face o scobitura in nap si se adauga zahar.

Sucul de nap obtinut este foarte eficient in tratarea racelii precedata de inflamatia mucoasei nazale si stranuturi dese.