Diareea poate avea mai multe cauze: poate fi vorba de o diaree propriu-zisa, care s-a instalat de putin timp, sau de bolile diareice grave, cum ar fi dizenteria, febra tiroida A sau B, tifosul.
Diareile mai usoare pot fi vindecate rapid, cu mijloace antidiareice cunoscute. Acestea sunt: radacina de sclipeti (Potentilla erecta), afinul (Vaccinum myrtillus) si coacazul negru (Ribes nigrum).
In cazul starilor diareice se vor respecta urmatoarele reguli:
- bolnavul va sta la pat;
- se va institui o dieta severa, fara consum de alimente;
- dupa vindecare va fi urma un regim alimentar de restabilire constituit.
Pentru tratarea diareei se recomanda a se bea zilnic trei cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante:
- muschi de Islanda (Cetraria islandica),
- rizomi de sclipeti (Potentilla erecta),
- flori de musetel (Matricaria chamomilla),
- scoarta de stejar (Quercus robur),
- fructe de afin (Vaccinium myrtillus)
sau se recomanda a se bea zilnic inghititura cu inghititura, trei cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante:
- pelin (Artemisa absinthium),
- coada calului (Equisetum arvense),
- coada soricelului (Achillea millefolium),
- rizomi de sclipeti (Potentilla erecta).
Pentru tratarea diareei cu tendinta la sangerare se beau zilnic trei cani de ceai din urmatorul amestec de plante: rizomi de sclipeti (Potentilla erecta), rizomi de troscot (Polygonum bistorta), traista ciobanului (Capsella bursa - pastoris).
Pentru tratarea diareei insotita de crampe se beau zilnic trei cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante: scoarta de stejar (Quercus robur), rizomi de sclipeti (Potentilla erecta), frunze de afin (Vaccinium myrtillus), flori de musetel (Matricaria chamomilla).
Pentru tratarea diareei insotita de lipsa poftei de mancare se recpmada a se bea trei cani de ceai cald din urmatorul amestec de plante: scoarta de stejar (Quercus robur), coada calului (Equisetum arvense), mierea ursului (Pulmonaria officinalis).
Alte metode de tratare a diareei:
Se poate face prin consumarea zilnica a doua, trei cani de ceai cald din Traista ciobanului (Capsella bursa - pastoris) sau sau a trei cani de ceai cald din: rizomi de sclipeti (Potentilla erecta) si scoarta de stejar (Quercus robur).
Un alt mijloc pentru tratarea diareei usoare este preeparatul cunoscut sub numele de solutie buvabila O. M. S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii). (Exista gata preparata in farmacii.)
Solutia buvabila O. M. S.:
- clorura de sodiu 3.5 g
- carbonat de sodiu 2.5 g
- clorura de potasiu 1.5 g
- glucoza 20 g
Se dizolva substantele de mai sus intr-un litru de apa fiarta. Bolnavul va avea solutia la dispozitie, din care va bea de mai multe ori pe zi, ori de cate ori va simti nevoia de lichid.
Tratament cu afine (Vaccinium myrtillus)
Pentru tratarea diareii se utilizeaza frunzele de afin (Folia myrtilli) si fructele uscate (Fructus myrtilli). Cateva linguri din acestea se fierb cu putina apa pentru a obtine un ceai concentrat. De mai multe ori pe zi, se bea cate un pahar sau o ceasca de ceai din aceasta bautura.
Afinele proaspete au, impreuna cu zaharul, mai curand un efect purgativ!
Alte plantele cu efecte binefacatoare in cazul diareei sunt: ciresul si visinul, coada racaului, coada-soricelului, cerentelul, coaja de salcie, cimbrul, creasta-cocosului, catusinica, dracila, ghintira punctata, ghintura galbena, gutuiul, izma, iarba mare, lumanarica, mesteacanul, muschi de piatra, musetelul, macesul, murul, marul, morcovul, maghiran, musetelul roman, nucul, nalba, orzul, ovazul, pelinul, patlagina, potbalul, raculetul, reventul, salvia, sovarlul, sunatoarea, tataneasa, traista-ciobanului, urzica, usturoiul, zmeurul.