Feniculul este o planta folosita cu succes atat in medicina naturala, cat si in arta culinara, ca mirodenie.
Denumirile populare ale feniculului, capatate de-a lungul timpului sunt: chimen dulce, anason dulce, molura.
Tratamentele naturale pe baza acestei plante au fost promovate datorita actiunilor curative:
- dezinfectant, antispastic,
- combate tusea,
- este tonic nervos si dezinfectant.
Feniculul a fost intrebuintat pentru tratarea balonarilor, convulsiilor, constipatiilor, calmarea colicilor.
Ceaiul de fenicul are o serie de efecte vindecatoare. Cele mai cunoscute efecte sunt:
- tratarea bronsitei, faringitei, astmului bronsitic,
- oboselii fizice si psihice,
- menstrelor reduse din punct de vedere cantitativ,
- conjunctivitei (uz extern, bai de ochi cu infuzie de fenicul),
- laringitei, balonarilor abdominale,
- amigdalitei (uz extern, gargarisme), altor infectii oculare (uz extern).
Feniculul este de asemenea un bun calmant in situatii de stres, reducand astfel si durerile de cap, provocate de suprasolicitare intelectuala.
De asemenea oboseala fizica si psihica mai poate fi tratata si prin alt produs pe baza de fenicul, si anume pulberea din seminte de fenicul. In acest sens aceasta are efecte vindecatoare si in cazul:
- depresiilor, migrenelor,
- celulitei, digestiei lente,
- amenoreei,
- aerofagiei.
Pacientul care sufera de balonari si colici abdominale consuma pentru tratarea acestora vin de fenicul.
Acesta se prepara din fructele de fenicul bine maruntite, macerate timp de 10 zile intr-un litru de vin. Dupa filtrare se obtine acest medicatament natural, cu proprietati tamaduitoare.
Majoritatea durerilor cu diferite proveniente se pot trata cu ajutorul unor frictiuni preparate din fructe de fenicul. Aceste fructe sunt macerate aproximativ 7 ore intr-un litru de apa rece, dupa care se da in clocot si se filtreaza.