Lumanarica este o planta medicinala utilizata pentru proprietatile ei terapeutice inca din cele mai vechi timpuri.
Astfel in medicina populara tulpinile acestei plante se fierbeau in lapte si constituiau un remediu excelent pentru tratarea tusei.
Lumanarica mai este cunoscuta sub denumirile de coada vacii, caoda boului, ciucurica, ranzisoara, lumanarea-domnului, lipan, fiind folosita si ca remediu in durerile de stomac.
Lumanarica are o larga utilizare in medicina naturista, avand o actiune depurativa, antimicrobiana, calmanta, expectoranta, emolienta, fluidifica secretiile bronhice.
Lumanarica este recomandata in tratarea si vindecarea urmatoarelor afectiuni:
- dureri de stomac, bronsite,
- raceala, afectiuni respiratorii,
- afectiuni ale vezicii urinare,
- abcese, laringita acuta,
- raguseala, rani, ulcer cronic,
- furuncule, hemoroizi,
- dureri in piept, dureri de gat.
Tratamente naturale cu lumanarica:
Pulberea preparata din flori uscate de lumanarica se recomanda in vindecarea bronsitei, gripei, febrei, astmului, intoxicatiilor.
Siropul de lumanarica preparat din flori de lumanarica si apa este considerat un remediu excelent pentru tratarea tusei, racelilor si astmului.
Privind modul de administrare, copiilor li se recomanda o lingura din acest sirop pe zi, iar adultilor 3 linguri de sirop pe zi.
Daca se beau 3 cani zilnic de ceai de lumanarica, efectul va fi benefic si va ajuta la tratarea astmului, racelii, febrei, diareei, cistitei, celulitei.
Acest ceai de lumanarica se foloseste si in uz extern pentru tratarea hemoroizilor (spalaturi sau cataplasme).