Leurda (Allium ursinum)

leurda

Leurda este o planta care se dezvolta pe solurile bogate in humus si umede, si apare primavara dupa ce zapezile se vor topi.

Denumirile populare ale leurdei sunt: ai-de-padure (ai-nume adus din popor, care inseamna usturoi), afin de iunie, aliu, ai-ciorasc, aliu-de-iunie, ceapa vrajitoarelor.

Leurda are proprietatile usturoiului, dar puterea lui curativa este mult mai mare.

Aceasta contine ulei volatul, substante minerale si oligoelemente, vitamina C, complexul B, si actioneaza ca antiseptic intestinal, bacterostatic, tonic, stimulent general al organelor difestive, regleaza metabolismul lipidelor si glucidelor, vermifug, preventiv al cancerului, reechilibrant glandular.

Leurda este recomandata in tratarea unor diverse afectiuni ca de exemplu:

  • in tratarea hepatitei, gripei, racelii, arteriosclerozei,
  • hipertensiunii arteriale, afectiuni ale pielii,
  • in purificarea organismului, curatarea sangelui si
  • alungarea toxinelor si a altor substante otravitoare pentru organismul uman;
  • in tratarea colicilor,
  • reglarea tractului digestiv si afectiuni ale ciclului menstrual,
  • tratarea acneei, tenurilor cu pielea batrana si plina de rani, eczemelor.

Salata de leurda, preparata cu zeama de lamaie, ulei de masline si sare este vindecatoare pentru persoanele care au colesterolul ridicat, utila si pentru tratarea varicelor si a hemoroizilor.

Alaturi de aceasta salata, daca se va utiliza si ceaiul si tinctura de leurda, se vor obtine efecte benefice in cazul oxiurilor si limbricilor, care in urma acestui tratament, mor.

Din leurda se poate prepara un elixir pentru ca barbatii sa fie readusi la o viata sexuala normala, astfel vinul de leurda are efect asupra barbatilor inaintati in varsta, cu probleme sexuale.

Daca pacientul este diagnosticat cu gripa sau bronsita, leurda va avea un rol important in eliminarea secretiei, usurand astfel respiratia.

Tratamente naturale cu leurda:

In tratarea persoanelor care sufera de diabet, boli de inima sau care au colesterolul ridicat, se recomanda ceaiul de leurda, eliminandu-se totodata toxine, obtinandu-se astfel si un efect antioxidant.

Pentru tratarea negilor, a eczemelor, ranilor deschise se utilizeaza sucul de leurda, ce se obtine din bulbi striviti intr-un storcator. Acestia se amesteca cu putin ulei si se aplica peste negi sau rani, fara sa se atinga pielea sanatoasa.

Acest tratament cu suc de leurda dureaza pana la vindecarea completa.

Vinul de leurda de care am amintit mai sus se prepara dintr-o mana de frunze de leurda maruntite si fierte cu 250 ml de vin alb, de calitate buna. Dupa ce s-a adaugat putina miere si sirop pentru un gust mai placut, vinul se pastreaza la rece si la intuneric. Seara, inainte de culcare, se bea, inghititura cu inghititura 250 ml de vin.

Esenta de leurda este folosita pentru tratarea reumatismului. Esenta se obtine din filtrarea a 30 g de frunze strivite, macerate timp de 10 zile in 250 ml de otet de vin.

Alte articole din aceeasi categorie