Roinita (Melissa officinalis)

rointa

Roinita este o planta medicinala utilizata cu succes in medicina naturista.

De la roinita se folosesc frunzele, planta avand rolul de a indeparta gazele din stomac, de a calma spasmele stomacale si intestinale ce provoaca colici la copii si la adulti.

Roinita este cunoscuta sub cateva denumiri populare: busuiocul stupului, iarba roilor, floarea stupilor.

Important este a nu se confunda roinita cu mataciunea (Dracocephalum moldavica) sau cu catusnica (Nepeta cataria), ce au miros asemanator cu roinita.

De stiut pentru a face diferenta intre aceste plante medicinale este culoarea florilor. Astfel, roinita are floarea alba, cu nuante galbui/liliachii, mataciunea are floarea de culoare albastru-violacee, iar catusnica are floarea de culoare alb-murdara.

Roinita este considerata un remediu excelent in tratarea si vindecarea starilor nervoase, calmeaza starile de voma, in special la femeile gravide, mareste secretia biliara, inlatura diareea, echilibreaza digestia si tonifica stomacul, stimuleaza lipsa poftei de mancare, trateaza diskineziile biliare, vindeca ranile (sub forma de bai, deoarece roinita are un efect cicatrizant si antiseptic).

Deoarece roinita este si o planta aromata, aceasta se foloseste in prepararea unor salate.

Ceaiul preparat din frunze de roinita este foarte eficient in tratarea ametelilor, pierderii temporarea a cunostintei, digestiei grea, starilor nervoase, durerilor de cap. Se recomanda a se bea o cana de ceai zilnic. De asemenea acest ceai poate fi preparat si din flori de roinita avand aceleasi efecte benefice asupra organismului uman, ca cel din frunze de roinita.

Alte articole din aceeasi categorie