Teiul (Tilia sp.)

teiul

Teiul este un arbore ale carui flori sunt utilizate cu succes in medicina naturista. In trecut teiul a avut mai multe intrebuintari populare: ceai de tei (tuse, astm, bronista, afectiuni pulmonare), bai cu ramuri de tei (reumatism), apa in care s-a pus carbune de tei pisat (femeile care au mari pierderi de sange).

In zilele noaste intrebuintarile terapeutice ale teiului s-au diversificat. Astfel teiul se recomanda in tratarea tusei, afectiunilor rinichilor, insomniei, eliminarea secretiilor sub forma de flegma din plamani si rinchi, trateaza racelile, bolile infectioase, scade febra.

Ceaiul de tei preparat din flori de tei este recomandat a se bea in cantitati de 2-3 cani pe zi pentru tratarea starilor de nervozitate, asteniei, racelii, migrenelor, bronsitelor, surmenajului intelectual, gripei, arterosclerozei, durerilor renale, palpitatiilor cardiace, dismenoreei, dispepsiilor de origine nervoasa, calmeaza durerile de stomac.

Daca acest ceai din flori de tei se asociaza cu musetel si menta, va usura digestia si va tonifica stomacul. Cu ceai din flori de tei se pot face si gargarisme, tratandu-se astfel afectiunile cavitatii bucale (in special tratarea faringitei, laringitei). Cearcanele pot fi eliminate daca de aplica pe ochi, timp de un sfert de ora comprese calde cu ceai din flori de tei.

Parintii care au probleme cu cei mici, in privinta somnului si a tusei convulsive, pot utiliza pentru copii baile cu un macerat din flori de tei, lasat peste noapte in 2-3 l de apa rece, dupa care da in clocot, se filtreaza si se adauga in baia pregatita pentru copil. Se recomanda ca baia sa dureze in jur de 20 de minute.

In tratarea gastritei cu aciditate scazuta ceaiul din flori de tei alaturi de alte plante ca: radacini de mur, radacini de papadie, frunze de patlagina, conuri de hamei este foarte eficient. Alaturi de florile de tei, cele de musetel si feniculul alcatuiesc un ceai intrebuintat in tratarea ulcerului gastric si duodenal.

Atentie!!! Ceaiul de tei reduce apetitul sexual la barbati. Se recomanda copiilor (baietilor) sub 12 ani sa nu bea ceai de tei pentru a nu avea probleme sexuale mai tarziu .

Alte articole din aceeasi categorie