Telina a fost cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile ei vindecatoare, mai ales asupra sistemului nervos.
De la aceasta planta in prepararea remediilor naturale se folosesc frunzele, capatana si semintele.
Telina reprezinta unul din alimentele afrodisiace (astfel in trecut aceasta era servita la nunti...pentru noaptea nuntii).
Telina este considerata un remediu natural in tratarea si vindecarea nefritei cronice, litiazei renale, ulcere varicoase (uz extern), edeme cardio-renale, reumatism, degeraturi (uz extern), guta, pietrele la rinichi, afectiuni oculare (uz extern), tusea, raguseala.
Telina ajuta la eliminarea apei din organism, fiind recomandata cu succes in tratamentul contra obezitatii.
Folosita ca aliment, telina contine foarte multe vitamine si este foarte gustoasa. Aceasta poate fi folosita la salate, alaturi de alte legume, sau pentru a da gust ciorbelor. Telina contribuie la echilibrarea digestiei.
Ceaiul preparat cu ajutorul frunzelor de telina este un ceai diuretic.
Sucul de telina are multiple intrebuintari: trateaza afectiunile cavitatii bucale (gargarisme), ajuta in curele de slabire, calmeaza starile nervoase, vindeca tusea si reumatismul.
Vinul de telina preparat din radacini de telina bine maruntite, macerate in vin alb, si amestecat cu miere reprezinta un excelent tonic general si diuretic.