Tataneasa este o planta medicinala ce infloreste vara si care se gaseste in special in zonele cu umezeala.
Denumirile populare ale acestei plante ierboase sunt: iarba lui Tatin, gavat, lutatina, nadai, radacina neagra, tacin, barba tatei, mierea urslui, iarba baloasa.
Dintre partile componente ale tataneasei, in medicina naturista se folosesc frunzele (aplicate sub forma de comprese pe zonele paralizate, provenite din luxatie, entorsa, surmenaj), radacinile (utilizate pentru prepararea unui ceai, care poate fi un remediu excelent in tratarea bronsitei, hemoragiilor stomacale, afectiunilor aparatului digestiv).
Tataneasa are asupra organismului uman actiune cicatrizanta (sub forma de bai pentru arsuri, rani, hemoroizi), antihemoragica (amelioreaza durerile dupa amputari), antidiareica, antiinflamatoare (ajuta la retragerea proceselor inflamatorii). Ulcerul gastric este vindecat cu ajutorul substantelor active pe care le contine tataneasa, si a modului cum actioneaza aceasta planta asupra organismului.
Ca uz extern, tataneasa are o folosinta variata (ca adaos la bai complete), in special pentru tratarea reumatismului, artritei, durerilor de oase, discopatiei, tulburari ale circulatiei sangvine a picioarelor, varice (bai de sezut cu tataneasa).
Tratamente naturale cu tataneasa:
Ceaiul de tataneasa, ce are efecte benefice in tratarea gastritelor hiperacide, ulcerelor duodenale si gastrice, in hemoragii interne, bronsite, enterite, diaree benigne, se prepara din doua lingurite de radacini de tataneasa bine maruntite, fierte la foc mic timp de o jumatate de ora. Acest ceai se recomanda a se utiliza si sub forma de gargara pentru tratarea faringitei, laringitei, durerilor de gat.
Terciul din radacini de tataneasa aplicat pe locurile cu dureri articulare, umflaturi sau fracturi se prepara dintr-o lingurita de pulbere de radacini de tataneasa bine uscate si maruntite, amestecata cu apa fierbinte si putine picaturi de ulei din floarea soarelui.
Daca pacientul sufera de rani si arsuri pe portiuni mari ale corpului, sau de reumatism, guta artrita, i se recomanda bai complete cu un amestec rezultat din 500 g de frunze proaspete de tataneasa, macerate peste noapte in 5-7 litri de apa rece. Urmatoarea zi maceratul se fierbe in clocot, apoi se strecoara si amestecul se adauga in apa cazii. Este recomandat ca baia sa dureze in jur de 20 de minute.
Si bolile de plamani se pot vindeca folosind proprietatile terapeutice ale acestei plante. Astfel, vinul de tataneasa este indispensabil in tratarea acestor boli. Vinul se prepara cu ajutorul a 2-3 radacini proaspete de tataneasa, maruntite si lasate 5-6 saptamani intr-un litru de vin alb natural.
Tinctura de tataneasa se prepara tot din radacinile acestei plante, taiate marunt si introduse intr-o sticla fara a fi indesate. Peste ele se toarna rachiu de secara sau de fructe (rachiul trebuie sa acopere radacinile) si se lasa doua saptamani la soare, sau langa o sursa de caldura. Aceasta este utila in tratarea hematoamelor, contuziilor, artrozei, artritei, degenerescentei articulare.