Salvia (Salvia officinalis)

salvie

Salvia este o planta medicinala, ce se dezvolta pe campii si povarnisuri.

Cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei tamaduitoare, salvia este intrebuintata cu succes si in arta culinara, fiind o mirodenie foarte apreciata.

Denumirile populare ale salvei sunt: jale, jales, buruiana malcedului, salbie, salvie de campuri, salvie salbatica, serlai, salvir.

Salvia este recomandata in tratarea hipertensiunii arteriale, afectiunilor intestinelor si stomacului, ale maduvei spinarii, tremurului membrelor, inflamatiilor cailor respiratorii, oboselii fizice si psihice, nervozitatii, dar si in stimularea menstruatiei, calmarea ciclurilor menstruale dureroase, reechilibrarea sistemului neuroendocrin, diabet, astenie, febra, stres, tonus sexual scazut, afte, stomatite, ulceratii ale pielii, tuse, bronsita, abcese dentare, transpiratie (in special nocturna), obezitate, celulita.

Ceaiul de salvie este un remediu eficient in atacurile pe apoplexie, asupra paraliziilor, ficatului afectat de boala, balonarilor, trateaza colici, gastrite hipoacide, stomacuri atone, dischinezie biliara.

Ca uz extern, ceaiul de salvie este recomandat in boli de gat (amigdalita), abcese dentare, inflamatii ale cavitatii bucale.

O alta recomandare a ceaiului este in tratarea frigiditatii. Se beau patru cani de ceai pe zi, cate una dupa fiecare masa principala, dar de asemenea si spalaturile si dusurile cu acest ceai sunt recomandate in acest caz.

Tratamente naturale cu salvie:

Femeilor care au probleme ale organelor pelviene li se recomanda bai de sezut cu salvie. In acest sens, peste noapte se pun de doua ori, doua maini de frunze de planta, in apa rece la macerat. Urmatoarea zi, amestecul se incalzeste pana da in clocot, apoi se adauga in apa pentru baie. Se recomanda ca baia sa nu dureze mai mult de 20 de minute si apa sa depaseasca rinichii.

Daca pacientul acuza oboseala fizica si psihica, nervozitate, stres, bronsita, febra, celulita, menstre neregulate, transpiratie, se recomanda a se lua sub forma de capsule pulberea preparata din frunze uscate de salvie.

Gargarismele cu ceai de salvie de patru-cinci ori pe zi constituie un remediu in eliminarea mirosului neplacut al gurii.

Barbatii care au probleme de sterilitate si impotenta, pot folosi ca tratament ceaiul din frunze de salvie, care se va utiliza prin masaj energic pe noada. De asemenea pentru tratarea sterilitatii se beau doua cani pe zi din ceai din flori de salvie maruntite.

Otetul de salvie este recomandat sub forma de frictiuni pentru persoanele bolnave o buna perioada de timp.

Galerie foto:

Alte articole din aceeasi categorie