Ardeiul iute (Capiscum annum)

ardei

Ardeiul iute este o planta erbacee, anuala, atat cu gust dulce, cat si iute. Proprietatile terapeutice ale ardeiului au dus la extinderea zonei de cultivare.

Denumirile populare ale ardeiului iute sunt: ardei rosu, paprica, piparus, etc.

Fructul este partea componenta utilizata in medicina naturista. De asemenea ardeiul iute provoaca si iritatii. In acest caz daca suferiti de boli ale stomacului, ficatului, sau cailor urinare se recomanda a nu se administra ardei uite, existand posibilitatea de a amplifica efectele bolilor respective.

Ardeiul iute este:

  • - antiseptic, vitaminizant,
  • - regularizeaza circulatia sangelui,
  • - intareste arterele, nervii, inima,
  • - are efect antigripal,
  • - vindeca durerile, abcesele, infectiile gingiilor (gargara cu pudra de ardei iute, amestecata cu apa, sau cu ajutorul unei periute de dinti frecarea zonelor afectate cu pudra de ardei iute), gripei, guturaiului, tusei (cate 20-25 picaturi de tinctura de ardei iute cu o jumatate de ora inaintea meselor principale),
  • - ajuta in digestie si buna dispozitie (consumarea a 1-2 ardei iuti pe zi).

Ardeiul iute ajuta si la desfundarea sinusurilor. Astfel este recomandat sa se traga pe fiecare nara apa amestecata cu putina pudra de ardei iute. De asemenea pudra de ardei iute ajuta la vindecarea rapida a ranilor si distrugerea microbilor.

Se mai poate utiliza un tampon de vata, imbibat in tinctura de ardei iuti cu care se vor atinge aripile nasului, sinusurile si tamplele. Pacientul va scapa in scurt timp de discomfortul nasului infundat.

Tratamente naturale cu ardei iute:

Daca pacientul acuza dureri de gat se recomanda a se folosi ceai de maghiran sau de rozmarin in care se adauga o lingurita de seminte de ardei iute intr-o cana. Se bea incet, cu inghitituri mici.

Pentru intensificarea circulatiei sanguine, calmarea durerilor de reumatism, tratarea alcoolismului, nevralgiilor, se utilizeaza tinctura de ardei iuti. Aceasta se prepara din 2-3 ardei iuti, maruntiti, macerati doua saptamani in 100 ml de alcool.

Ca uz extern, tinctura de ardei iuti se foloseste ca frectii ale pileii capului pentru a reface podoaba capilara si a creste cantitatea de sange care circula in zona.

Pulberea de ardei iuti, utila pentru tratarea infectiilor gingiilor si abceselor (se freaca zona afectata), cicatrizarea ranilor vechi si purulente (se pudreaza zona afectata) se prepara din ardei iuti cu ajutorul unei rasnite.

Numarul tot mai mare al alcoolicilor din ziua de azi poate fi redus, daca persoanele in cauza sunt convinse sa ia cate cinci-zece picaturi de tinctura de ardei iuti in 1 litru de alcool.

Pentru a scapa definitiv de patima alcoolului se recomanada alaturi de acest tratament sa se bea si trei cani de ceai de pedicuta.

Alte articole din aceeasi categorie