Anasonul este o planta aromatica, ierboasa, cu frunze rare, cunoscuta si sub numele de badean. Pentru a se dezvolta, aceasta planta are nevoie de lumina, soluri bogate si umiditate moderata.
Principalii constituenti sunt: vitaminele A, complexul B (B1 - B2), C; calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, esente aromatice.
Nu toate componentele acestei plante sunt utilizate in terapiile naturiste, prioritate acordandu-i-se: bulbului, frunzelor, semintelor si radacinilor.
Efectele terapeutice ale anasonului sunt:
- tratarea insomniilor, asteniei nervoase, migrenelor, vertijurilor, reumatismului, tusei, tusei convulsive, bronsitei
- reglarea digestiei,
- cresterea poftei de mancare,
- stimularea lactatiei,
- eliminarea mirosului neplacut al respiratiei,
- tratarea afectiunilor intenstinale, urinare, respiratorii,
- eliminarea parazitilor intestinali.
Foarte indicat pentru sugari, este ceaiul din frunze de anason, care ajuta digestia, crescand apetitul si calmand colicile intestinale si stomacale.
In continuare va sunt recomandate cateva tratamente naturale pe baza anasonului:
Infuzia din fructe de anason se prepara din 0.5 lingurite de fructe zdrobite de anason oparite cu 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15-20 de minute. Se bea fractionat, cate 1/2 cana inaintea unei mese principale. Ceaiul se pastreaza scurt timp, anetolul fiind toxic!
Pentru eliminarea viermilor intestinali se recomanda a se bea dimineata pe stomacul gol, ceai preparat din 10 g de fructe de anason zdrobite si oparite cu 100 ml de apa clocotita.
Pentru tratarea balonarii in forme grave se poate prepara ceai de anason si coada racului. Din acest ceai se beau zilnic, doua-trei cani.
Deranjamentele stomacale si intenstinale, precum si racelile pot fi tratate cu ajutorul uleiului eteric de anason.
Dupa cum am afirmat si la inceputul acestui articol, anasonul este si o planta aromatica, fiind folosit ca mirodenie pentru prepararea prajiturilor de Sfintele Sarbatori de Craciun.
Semintele de anason daca sunt consumate pot intensifica dorinta sexuala.