Catina este un arbust ale carui fructe, de culoare portocalie au fost utilizate din vremuri stravechi atat la prepararea de marmelade, sucuri, cat si ca adaos de vitamine (vitamina C si D), prevenind astfel aparitia racelii.
Ceaiul de catina este considerat un remediu excelent in tratamentul:
- bolilor de ficat, avitaminozei,
- pojarului dar si la tratarea urticariilor (ca uz extern).
Ceaiul de catina se prepara din fructe de catina, zdrobite. Daca alaturi de aceste fructe de catina se adauga si fructe de maces, se va obtine un ceai foarte vitaminizant, care poate fi indulcit dupa gust cu miere.
Catina este folosita ca tratament popular in vindecarea racelii. Astfel se prepara un amestec din care se bea un pahar mic, cu scopul de a preveni raceala.
Acest amestec este alcatuit din 700-800 g de fructe de catina, bine zdrobite, peste care se toarna aproximativ 5 l de apa si 1 kg de zahar tos. La prepararea acestuia este nevoie de un kg de fructe de catina, bine zdrobite, peste care se adauga apa fiarta si racita si 1.5 kg de zahar.
Fermentarea dureaza aproximativ 20 de zile, dupa care vinul se decanteaza.