Macesul (Rosa canina)

maces

Macesul este un arbust ale carui proprietati vindecatoare au fost folosite inca din antichitate mai ales sub forma de sirop sau ceai pentru revenirea persoanelor din convalescenta.

Denumirile populare ale macesului sunt: ruja, rug, trandafir salbatic, cadar, rasura. 

Macesul contine foarte multe vitamine printre care: vitamina A, B1, B2, C (remediu excelent impotriva oboselii si starilor febrile), K, P (normalizeaza circulatia periferica), E, acizi organici si alte principi active, care fac din maces un rezervor vitaminizant.

Daca pacientul va bea doua cani de ceai de macese pe zi, acesta poate trata urmatoarele afectiuni:

  • febra, intoxicatie,
  • palpitatii, suferinte hepatice,
  • diaree, viermi intestinali,
  • fiind un remediu util in refacerea elasticitatii si permeabilitatii capilarelor.

Ceaiul din seminte de macese ajuta la tratarea afectiunilor rinichilor si vezicii urinare. Atentie! Se recomanda a nu se utiliza vas de metal la prepararea ceaiului, pentru a nu-si pierde aportul de vitamina C.

Daca pacientul ia pe stomacul gol, dimineata un amestec din pulbere de macese (fara samburi si peri) si miere de albine, va scapa de disconfortul provocat de viermii intestinali.

Tusea, in special cea de batranete si bronsita cronica poate fi tratata cu "elixirul de maces". In continuare va este prezentat modul de preparare: se fierb in 150 g de miere si 1 l de vin, timp de cinci minute 75 g de ramuri de maces (+ frunze si fructe). Dupa ce se strecoara, acest amestec se va mai fierbe de trei ori  timp de o luna.

Se recomanda a se bea de doua ori pe zi, 100 ml de elixir de macese. Aceasta cura dureaza doua saptamani, putand fi reluata dupa alte doua saptamani de pauza.

Alte articole din aceeasi categorie