Paducelul (Crataegus monogyna)

paducel

Paducelul este un arbust ale carui  proprietati curative au fost intrebuintate inca din cele mai vechi timpuri, capatand astfel diverse denumiri.

Cele mai cunoscute sunt: malai moale, gherghinar, maracine alb.

In medicina naturista paducelul este recomandat in tratarea durerilor de cap, tulburarilor cardiace cu substrat nervos (combate de asemenea senzatiile de greutate in jurul inimii, de sufocare cardiaca, regleaza ritmul cardiac), migrena, tulburarile legate de perioada de menopauza, cresterea tensiunii arteriale, stresul, vindeca anginele pectorale, si dereglarile produse de aparitia ciclului menstrual.

Paducelul constituie un remediu excelent asupra menstruatiei abundente, problemelor legate de instalarea timpurie a menopauzei, detensioneaza sistemul neurovegetativ, stimuleaza sistemul respiratiei si cel nervos central, fiind un bun bronhodilator.

In vremuri stravechi proprietatile benefice ale paducelului au fost utilizate pentru tratarea gutei, pietrelor la rinichi si la vezica. Batranilor li se recomanda paducelul pentru intarirea inimii.

Tratamente naturale cu paducel:

Ceaiul din frunzele si florile paducelului este un bun remediu daca pacientul sufera de: tulburari cardiace, palpitatii, insomnii provocate de dereglarile cardiace, lipsa poftei de mancare, dereglari provocate de menopauza. Ceaiul preparat din fructe de paducel are aceleasi efecte benefice ca si cel din frunzele si florile de paducel.

De asemenea, tulburarile cardiace, cele de menopauza si hipertensiunea arteriala, pot fi tratate cu un alt produs din paducel si anume tinctura de paducel. Aceasta se prepara din macerarea in 100 ml de alcool a 20g de paducel, timp de 10 zile, intr-un loc calduros.

Daca pacientul sufera de diaree nervoasa, pietre la rinichi, nervozitate, bufeuri de caldura datorate instalarii menopauzei, sau alte afectiuni cardiace, se recomanda utilizarea pulberii de paducel.

Femeile care au intrat devreme la menopauza pentru a scapa de tulburarile legate de aceasta (dureri de cap, bufeuri de caldura, greata) trebuie sa utilizeze bai vaginale cu un amestec rezultat din flori de paducel, vasc,  frunze de salvie (cate un pumn din fiecare planta maruntita) si 10 l de apa. Aceste bai se recomanda a se face seara, inainte de culcare.

Galerie foto:

Alte articole din aceeasi categorie