Salcia (Salix alba, Salix fragilis, Salix purpurea)

salcie

Salcia este un arbore ce prefera umiditatea,  foarte apreciat in medicina naturista datorita proprietatile terapeutice extraordinare ale coajei sale (coaja trebuie recoltata in aprilie si octombrie). 

Coaja de salcie este recunoscuta pentru tratarea afectiunilor reumatice care sunt foarte diverse (in jur de 100, fara o delimitare clara).

Pe langa coaja de salcie, se mai folosesc frunzele uscate de salcie.

Acestea, sub forma de pulbere ajuta la tratarea durerilor, in special migrenelor, durerilor reumatice.

De altfel, salcia ca arbore este recunoscut pentru tratarea durerii, necontand provenieta ei, ajutand, deci si in vindecarea febrei, durerilor musculare, menstruatiilor dureroase, anxietate.

Frunzele de salcie mai erau utilizate in medicina populara si  pentru tratarea frigurilor si pentru igiena orala.

Florile de salcie isi recunosc si ele rolul, mai ales in tratarea insomniilor, starilor de irascibilitate si nervozitate, tonifierea nervilor.

Tratamente naturale cu salcie:

Ceaiul de salcie, in special cel din coaja de salcie este un bun remediu pentru cei care sufera de demineralizari, reumatism, guta, eretism genital, nevralgii, raceala, insomnie (are calitati sedative), stari depresive. Acest ceai poate fi utilizat si in uz extern, sub forma de bai generale si de sezut (hemoroizi), lotiuni (rani, ulceratii) sau sub forma de gargarisme (stomatite, faringite).

Pulberea de salcie daca se ia in cantitati de doua-trei grame pe zi, poate fi un remediu excelent pentru migrene, dismenoree, angoase, anxietate etc.

De-a lungul timpului, au existat cazuri cu persoane care au avut probleme stomacale si intestinale datorita cojii de salcie. De aceea se recomanda consultarea medicului inainte de consumarea produselor din salcie.

 

Alte articole din aceeasi categorie