Ventrilica este o planta medicinala ce se dezvolta in locurile care au suferit defrisari, soluri uscate dar si pe langa garduri, tufisuri, santuri.
Denumirile populare ale ventricai sunt: buruiana de perit, saparlita, leacul atotputernic, matrice, ventricea, stratorica, leacul tuturor relelor.
Printre cele mai cunoscute proprietati terapeutice ale acestei plante se cunosc: tratarea afectiunilor cailor repiratorii, digestiei, diareei, tusei, stimularea poftei de mancare, ranilor care au avut drept cauza lovituri, taieri.
Ventrilica este considerata un remediu excelent in tratarea memoriei deficitare, mancarimilor la batranete, afectiunilor ficatului, reumatism si micsorarea glicemiei si a colesterolului din sange.
Tratamente naturale cu ventrilica:
Sucul de ventrilica daca este extras atunci cand planta infloreste are proprietati vindecatoare in vindecarea eczemelor, caile respiratorii, trateaza afectiunile pielii, curata sangele. Acesta se prepara din frunze, flori sau tulpina de ventrilica bine spalate si stoarse cu ajutorul unui storcator electric.
Ceaiul de ventrilica daca este baut seara calmeaza, combate si amelioreaza starile de nervozitate, cauzate de stres. Baut in cantitati de doua-trei cani pe zi, ceaiul se recomanda in tratarea insomniilor, anemiei, hipertensiunii arteriale, inflamatiilor vezicii urinare, afectiunilor pielii, guta, reumatism.
Tinctura de ventrilica preparata din doua maine de plante inflorite si maruntite adaugate intr-un litru de rachiu de secara de 38-40º.
Amestecul se lasa timp de doua saptamani la soare sau intr-un loc calduros. Tinctura poate fi utilizata atat ca uz extern (sub forma de frictiuni in zonele dureroase ale articulatiilor afectate de guta), cat si ca uz intern (pentru tratarea reumatismului si artritei se recomanda a se lua 15 picaturi de trei ori pe zi in combinatiei cu apa sau ceai).
Daca pacientul sufera de afectiuni ale stomacului, rinichilor sau ficatului ceaiul din urmatorul amestec de plante este foarte eficient: ventrilica, papadie, cicoare, roinita (toate in cantitati de 50 g). Pentru rezultate bune din acest ceai se beau doua-trei cani pe zi.