Patlagina ingusta si Patlagina lata (Plantago Lanceolata si Plantago major)

patlagina

Patlagina ingusta si Patlagina lata (Plantago lanceolata si Plantago Major)

Ambele specii de patlagina sunt recunoscute ca tratamente excelente in tratarea multor boli, inca din antichitate.

De-a lungul timpului, patlagina ingusta a capatat mai multe denumiri populare: minciuna, limba sarpelui, iarba taieturii etc.

Patlagina lata este cunoscuta populat sub urmatoarele denumiri: patlagina mare, minciuna mare, iarba grasa etc.

In medicina populara patlagina era utilizata pentru vindecarea de otraviri, de febra, rani, prostata (cu frunze de patlagina).

In zilele noastre patlagina constituie un remediu excelent in vindecarea furunculelor, bolilor cancerose de glande, abceselor, vindecarea persoanelor ce au zona Zoster, bronsitei, diareei, arteriosclerozei, muscaturilor de sarpe (peste rani se aplica terci de patlagina tanara), astmului, raguselii, ulcerului duodenal, tusei, bolilor cailor respiratorii, hemoroizilor, gusei, tumorilor maligne.

Tratamente naturale cu patlagina:

Daca se beau doua cani pe zi, treptat, din ceaiul de patlagina, acesta va avea efecte vindecatoare in cazul: ulcerului gastric, bronsitelor cronice, astmului, tusei. Ceaiul de patlagina combinat cu cel de cimbru ajuta de asemenea la tratarea tusei si a bronsitelor.

Terciul din frunze de patlagina este foarte util cand vine vorba de rani datoarate atat arsurilor, taierilor, intepaturilor (inclusiv de insecte).

Pulberea de patlagina contituie un remediu excelent in tratarea ulcerului gastric.

Siropul de patlagina ajuta la tratarea tusei si bronsitelor. Sucul de patlagina ajuta la vindecarea furunculelor si abceselor impreuna cu frunzele de patlagina maruntite si cu terciul din frunze de patlagina.

Patlagina este recomandata si in uz extern. Astfel trateaza ulcerul varicos, ulceratiile cutanate, conjuctivita (spalaturi, bai), dar si laringita (gargarisme).

Semintele de patlagina si ceaiul din patlagina impreuna reprezinta tratament ajutator contra calculilor.

Alte articole din aceeasi categorie