Macul este o planta erbacee ce are un rol important in medicina naturista contribuind cu succes la vindecarea durerilor in gat (gargarisme cu ceai din frunze de mac), crizelor de tuse, racelii, hemoragiilor (ceai din flori de mac si nemtizor), bronsitei, raguselii, laringitei acute, gripei.
Ca produse preparate din mac, foarte utile in vindecarea numeroaselor afectiuni sunt ceaiurile din petale de mac, care trateaza afectiunile cailor respiratorii, calmeaza starea de agitatie la copii, precum si insomniile.
Pentru prepararea ceaiului este recomandat a se folosi 1 lingurita de petale bine maruntite de mac si 250 ml de apa clocotita. Acesta se bea cald, in cursul zilei, indulcit dupa preferinta.
Un efect medicinal excelent recunoscut de specialistii medicinei naturiste este asocierea ceaiului din flori de mac rosu de camp cu urmatorele plante: flori de tei, frunze de nalba, cimbrisor, frunze de patlagina.
Pe langa colectarea macului in scop medicinal se intalneste si colectarea acestuia pentru obtinerea unor cantitati apreciabile de drog. Ca uz extern se foloseste ceaiul de mac sub forma de cataplasme pentru decongestionarea pleoapelor inflamate.
Un produs extrem de important rezultat din mac este morfina. Aceasta este astazi folosita pentru calmarea durerilor pacientilor bolnavi. In trecut morfina era utilizata ca anestezie (adormind pacientii, inainte de o interventie chirurgicala).