Musetelul este o planta medicinala, care se dezvolta atat pe ogoare, campii, cat si pe soluri argiloase, livezi si marginea drumului.
Inflorescentele acestei plante sunt foarte des utilizate in tratamentele naturiste.
Acestea au o culoare galben-portocalie si se culeg din luna mai pana in august, la final.
Denumirile populare ale musetelului sunt: matricea, marariul-cainelui, moruna, romanita buna, musetel de camp, musatel, mositel, romasca.
Ca planta tamaduitoare, musetelul este eficient in tratarea si ameliorarea numeroaselor afectiuni ca de exemplu:
- colici (crampe si dureri abdominale), balonari,
- afectiuni ale organelor pelviene, dureri de dinti,
- enterocolita, gastrita, curatarea sangelui de toxine,
- gripa, raceala, (ceaiul de musetel provoaca transpiratie, ceea ce duce la scaderea febrei),
- dureri de stomac, guturai (prin inhalatii si ceaiuri),
- conjunctivite, tulburari menstruale, diaree, insomnii,
- dureri de pe urma ranilor,
- hemoroizi (acestia pot fi tratati si extern prin utilizarea alifiei de musetel).
Musetelul are asupra organismului uman actiune: calmanta, dezinfectanta, sudorifica, antispasmodica, antiinflamatoare, anticolica, avand in compozitie acizi organici, ulei volatil cu chamazulene, glicozid flavonic, colina.
Musetelul, ca uz extern, se utilizeaza sub forma de comprese sau spalaturi pentru tratarea inflamatiilor ochilor, pentru tratarea durerilor de dinti (gargara), mancarimilor, eczemelor, supuratiilor, pentru calmarea sistemului nervos (bai cu musetel), eliminarea starii de epuizeala, precum si in cosmetica, musetelul avand efecte benefice atat asupra tenului, cat si ingrijirea parului blond.
Uleiul de musetel are efecte vindecatoare asupra reumatismului articular si al nevralgiilor.
Sub forma de pulbere musetelul, se utilizeaza pentru tratarea depresiilor, nervozitatii, insomniilor, nevralgiilor, menstrelor neregulate, constipatiei si viermilor intestinali.
Tratamente naturale cu musetel:
Ceaiul de musetel pentru tratarea enteritelor, colicilor, balonarilor, oboselii, gastritei, nervozitatii, astmului bronsic se recomanda a se bea in fiecare zi, cate doua-trei cani. Se prepara din doua lingurite de planta, peste care se toarna o ceasca de apa clocotita.
Pulberea de musetel care trateaza pe langa afectiunile mentionate mai sus, si febra, migrenele se obtine din flori de musetel uscate. Se recomanda administrarea sub forma de capsule, la indrumarea medicului.
Ceaiul de musetel din care este recomandat a se face gargara si a se spala ochii se prepara din trei lingurite de flori de musetel, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se recomanda a se adauga si patru grame de acid boric in ceaiul strecurat.
Pentru tratarea durerilor menstruale ceaiul se va prepara din flori de musetel (60 g), flori de menta (45 g), radacini de valeriana (45 g). Acest amestec se recomanda a fi bine maruntit si omogenizat, si oparit cu 250 ml de apa. Zilnic, se beau 2-3 cani de ceai indulcit dupa gust.
In tratrea nevralgiilor si reumatismului articular se utilizeaza uleiul de musetel. Astfel, se umple o sticla cu flori proaspete de musetel, maruntite si se toarna peste ele ulei de masline presat la rece, care va acoperi cu 1-1.5 cm florile din sticla. Timp de doua saptamani, sticla se va agita de trei-patru ori pentru ca extractia principiilor active din flori sa fie cat mai buna. Dupa strecurare, uleiul se va pune intr-o sticla bruna, bine inchisa si pastrata la frigider.
Baile de sezut recomandate in tratarea hemoroizilor, inflamatiilor mucoaselor, ulceratiilor, eczemelor si ranilor, se vor prepara din doua maini pline de flori de musetel maruntite, in 2 litri de apa clocotita, lasate la infuzat. Se strecoara extractul si se adauga in baie de sezut. Durata acestor bai trebuie sa dureze 20 de minute si se recomanda ca pacientul sa nu se stearga dupa efectuarea acestor bai, si sa se culce minim o ora, imbracat intr-un halat gros, intr-un pat incalzit.
!! In baie de sezut, apa trebuie sa acopere zona rinichilor.
Alifia se musetel se prepara din 200 g de grasime de porc, bine incalzita, peste care se adauga doua maini de flori de musetel proaspete. Se prajesc bine, apoi cand spumeaza se amesteca bine cu o lingura de lemn si se lasa la rece o zi. Dupa, se incalzeste usor si se filtreaza cu ajutorul unui tifon, in final urmand a fi pusa in cutii ermetic inchise.