Menta (Mentha Piperita)

menta

Menta se bucura de o mare apreciere in lumea tratamentelor naturiste, in primul rand datorita mirosului aromat si aducator de prospetime.

Menta mai este cunoscuta si ca: izma, minta rece, giazma broastei, iasma, ferent etc. Menta stimuleaza functia digestiva, si reprezinta un excelent antivomitiv.

Menta era utilizata cu succes si in traditia populara. Astfel, ceaiul de menta era administrat copiilor contra colicilor, durerea de dinti era ameliorata cu ajutorul radacinilor de menta pisate cu rachiu.

Ceaiul de menta era utilizat in vindecarea tusei, durerilor de piept, durerilor de inima (ceai rece), in indepartarea insomniilor, si linistirea organismului nervos.

Menta reprezinta un remediu natural pentru afectiunile:

  • balonari, dureri abdominale, astenie fizica,
  • boli de ficat, astenie nervoasa, afectiuni renale,
  • acnee, enterocolite, dureri reumatice,
  • dureri de cap, diaree, crampe, ragusela,
  • scabie, toxinfectii alimentare,
  • sani durerosi, nervozitate, indigestie,
  • spasme abdominale, varsaturi, urticarie.

Menta ajuta organismul sa transpire, facilitandu-i dezintoxicarea. Menta este de neinlocuit in caz de aciditate gastrica.

Tratamente naturale cu menta:

Ceaiul de menta este recomandat in tratarea diareei, colicilor intestinale, balonari, voma, afectiuni renale, raguseala, tuse, guturai.

Uleiul de menta se recomanda in vindecarea reumatismului (frictiuni cu ulei de menta), tratarea greturilor si a laringitelor si faringitelor.

Pulberea de menta constituie un remediu natural excelent in tratarea oboselii generale, a digestiei lente, migrenelor, impotentei, ametelilor, afectiunilor hepatice.

Daca se vor face bai complete cu menta, roinita, cimbrisor si flori de tei pacientii vor scapa de insomnii, stari nervoase, astenii.  

Apa de gura ce se prepara din menta este cel mai des utilizata si apreciata pentru minunata ei calitate de a indeparta gustul si mirosul neplacut al gurii. Aceasta apa de gura se prepara din ulei de menta amestecat cu alcool.

Alte articole din aceeasi categorie